Košík 0

Příznaky refluxu: kterých je třeba si všímat?

Vše o refluxu
02.08.2022
11746

Příznaky refluxu pocítil asi každý z nás, ale mnozí jim velkou pozornost nevěnují. Věděli jste, že podle opatrných odhadů trpí tímto onemocněním každý druhý dospělý Slovák, ale lékaře vyhledá pouze zlomek z nich? Přitom neléčený reflux může vést k vážným komplikacím.

Pokud jste zvědaví, zda se nemoc týká i vás, přečtěte si náš článek, ve kterém vám pomůžeme rozpoznat příznaky onemocnění, prozradíme rizika s ním související a také to, co můžete udělat proti refluxu!

Blahopřejeme, 21. století!

Po depresi, alergii a zubním kazu je zde další civilizační choroba, kterou způsobuje zrychlený životní styl, nesprávná strava a každodenní křeče v žaludku.

Reflux je dnes již všeobecně známým nepřítelem. Přesný počet dotčených však navzdory všemu nedokážeme vyčíslit, vždyť mnozí žijí s nemocí tak, že o ní ani nevědí. Již před lety se odhadovalo, že více než 20 procent obyvatel Ameriky a Evropy trpí refluxem, jsou však i takové odhady, podle kterých se může týkat každého druhého dospělého jedince.

Proč jsou odborníci tak nejistí v údajích? Protože nadarmo na sobě mnozí pociťují (často záhadné) příznaky, nevyhledají lékaře. Domnívají se totiž, že nakyslá pachuť v ústech nebo nepříjemné říhání je trapné, stydí se za tyto příznaky.

"Určitě jsem snědl jen něco špatného" - myslí si, přitom situace je vážnější a je třeba počítat s důsledky. Pokud nechcete patřit mezi ty, kteří tomu později budou muset čelit, tak čtěte dál!

Co je reflux?

Reflux (v angličtině se používá zkratka GERD) je složitý problém trávicí soustavy, v jehož důsledku kyselý obsah žaludku nepostupuje směrem do trávicího kanálu, ale směrem k jícnu.

Na pozadí nemoci stojí to, že svěrač žaludku nefunguje správně (neuzavře se), tím pádem kyselý obsah žaludku se vrací zpět do jícnu, kde způsobuje podráždění. Zní to hrůzostrašně, ale je to realita: žaludeční šťáva přímo rozleptá sliznici, proto je vnitřek jícnu podrážděný a časem se mohou vytvořit vředy, respektive zánět.

V závislosti na závažnosti (předávání) refluxu, se může žaludeční kyselina dostat až do ústní dutiny. Tehdy postižený začne ihned cítit tu nepříjemnou nakyslou chuť, která může pokazit i ty nejkrásnější momenty.

GERD považují mnozí za civilizační nemoc, která se začíná projevovat většinou po skončení mladického, aktivního způsobu života, kdy má člověk v životě stále více sedavé práce a stále méně pohybu. Ve všední dny už převládá stres a shon, a jak plynou měsíce a roky, tak se stáváme stále více otroky tohoto ničivého životního stylu. Nemáme čas dokonce ani na sport, který by v tomto případě poskytl nemalou pomoc.

Nejčastější příznaky refluxu

Žaludek může občas trošku „vyčínět“ komukoli i zdravému člověku, ale pokud příznaky přetrvávají již delší dobu (nebo se pravidelně vracejí), není na škodu myslet na reflux.

Problém lze rozpoznat obtížněji iz toho důvodu, že předzvěstí nemoci mohou být četné příznaky či skupina příznaků. Dokonce i mnohé takzvané atypické a mylné příznaky, které nepoukazují na problémy trávicího traktu, jsou záludné a mohou zmást i samotného lékaře.

Rozpoznejte příznaky refluxu!

Začněme typickými obtížemi, vždyť podle nich můžete rozpoznat GERD téměř ihned. Jedná se o následující:

Seznam však tady ještě nekončí. Na přítomnost refluxu může poukazovat i celá řada atypických příznaků. Věnujte následujícím řádkům zvýšenou pozornost. Čím více příznaků ze seznamu pozorujete i na sobě, o to je pravděpodobnější, že „v tom létáte“.

Jedná se o jeden z nejčastějších atypických příznaků. Mnozí okamžitě myslí na problémy se srdcem, které jsou následně různými vyšetřeními vyvráceny. Odborní lékaři však právě v tomto stadiu začnou mít podezření na reflux. Bolestivý a nepříjemný příznak způsobuje to, že kyselý (jinak normální) obsah žaludku se vrací do jícnu, kde dráždí sliznici.

Častý je například pravidelně se vracející nebo delší dobu přetrvávající, často křečovitý kašel. Mezinárodní studie již prokázala, že 3. nejčastější příčinou chronického kašle je právě GERD a že mezi astmatiky se vyskytuje poměrně často. Pokud vás trápí dlouhodobý kašel přetrvávající týdny nebo měsíce, charakteristický pro určitou část dne, obraťte se na svého lékaře, protože ihned vám může na základě stupně podráždění jícnu diagnostikovat reflux.

Tak, jako chronický zánět hrtanu a hrdla, i suché hrdlo nebo uzlíky na hlasivkách také mohou odkazovat na reflux.

Poruchy spánku mohou časem vést ke stresu ve dne, který ještě více zhoršuje reflux. Pacienti často ani nepociťují samotný problém, jen to, že nejsou schopni dobře spát a že se v noci pravidelně budí (často kvůli špatným snům). Mezinárodní výzkum také zjistil, že tyto byly vlastně nočními projevy refluxu, které nás sice neprobouzejí, ale spánek se kvůli nim stává povrchním.

Mnozí naši zákazníci trpící refluxem si stěžují na určité boule v krku. V horším případě může být obtížné a bolestivé i polykání jakýchkoli potravin, dokonce i tekutin. V pozadí nemoci může stát vážné podráždění až zjizvení horního úseku jícnu způsobené refluxem.

V tomto případě jde skutečně o atypický příznak. Není třeba ihned panikařit, pokud se vám začne škytavku. Ale pokud máte štikútku podezřele často a objevují se i další příznaky, vyplatí se navštívit lékaře.

Pokud si musíte neustále „brousit“ hrdlo a hlavně ráno pozorujete chrapot, začněte si všímat i dalších příznaků, protože toho věru může být způsobeno i podrážděností horního úseku jícnu žaludeční kyselinou.

Vzhledem k tomu, že při refluxu se může v ústní dutině objevit kyselý obsah žaludku, pomalu, ale jistě začnou erodovat zuby, které časem zeslábnou a snadno se mohou lámat.

Proč vzniká reflux?

I přesto, že existují osoby, které se narodí s nějakými poruchami žaludečního svěrače nebo svalu, avšak ve většině případů nemoc vzniká opravdu v důsledku nesprávné životosprávy a stravovacích návyků.

Není náhodné, že většinou můžeme počítat s touto nemocí hlavně po ukončení aktivního způsobu života, kdy začneme pracovat a mnohem méně se hýbeme. Reflux souvisí s přibíráním, nedostatkem pohybu a velmi souvisí i se stravovacími návyky.

Situaci zhoršuje a riziko zpětného proudění kyseliny zvyšuje také zvýšený obsah žaludeční kyseliny. Proto pacienti trpící refluxem vysloveně špatně reagují na určitá jídla a konzumací těchto se mohou příznaky dočasně zhoršit.

10 rizikových faktorů, které ovlivňují vznik refluxu

  1. nepravidelná a nezdravá strava
  2. sedavý způsob života
  3. kouření
  4. káva
  5. nadměrné užívání alkoholu
  6. léky s obsahem salicylátů (které dráždí sliznici žaludku)
  7. užívání léků na spaní (tyto totiž uvolňují svěrač)
  8. konzumace těžce stravitelných smažených (často intenzivně kořeněných) jídel
  9. nadměrná konzumace sladkostí a čokolády
  10. resp. slazené sycené nápoje

+1: stres!

Mnozí pacienti trpící refluxem myslí na tuto nemoc pouze jako na nepříjemný problém, přitom neléčený reflux může mít vážné následky a způsobit komplikace na úrovni orgánů. Vy se této chyby nedopouštějte!

Důležité vědět: proto je reflux tak nebezpečný!

Stačí si rychle projít příznaky refluxu a hned uvidíme, kolik nepříjemností může způsobit, musíme-li žít s touto nemocí. Tyto příznaky však nejsou jen jednoduchými nepříjemnostmi, jedná se o skutečné rizikové faktory.

Co se stane, necháme-li reflux neléčený?

Pokud signály organismu nebereme dostatečně vážně, kvůli neustálé iritaci se sliznice jícnu dlouhodobě změní. Tento stav nazýváme Barretovým jícnem, když v buňkách jícnu proběhnou chorobné genetické změny a vlivem bujení buněk se sliznice žaludku doslova vyšplhá téměř až do jícnu.

Proč je to tak „nepříjemné“? Inu, kvůli vážným změnám ve tkáni se v dané oblasti může vytvořit i rakovina jícnu. Onemocnění má v průměru 20-90% šance na 5leté přežití. Většina pacientů se bohužel až tehdy zamyslí nad tím, co mohli udělat v zájmu prevence tohoto stavu.

Kromě toho absencí léčby GERD ničí i chrup, nepřidává na sebedůvěrě (kvůli nepříjemnému zápachu z úst a časem „štěrbavému“ úsměvu) a prostřednictvím sexuálních poruch může znepříjemnit i chvíle, na které jsme dosud ani nemysleli.

Kyselý obsah žaludku může již krátkodobě způsobovat nepříjemnosti. Díky zánětům a rozleptání mohou v postižené oblasti vznikat vředy, jícen se může bez léčby zjizvit a dokonce zúžit.

Může se to zdát jako maličkost, ale je třeba se věnovat také únavě vyvolané poruchami spánku. Kvůli nedostatku spánku se může snížit výkonnost a celý týden může projít tak, že se snažíme přežít a přetrpět dny malátní, s celkovým pocitem diskomfortu.

Je snadné uznat, že toto není ideální stav. Zhoršení výkonu může mít řadu vážných následků v soukromém i pracovním životě.

Přírodními metodami proti refluxu?

Vyvstává tedy otázka: co můžeme proti refluxu udělat?

Nejúčinnější metodou je samozřejmě prevence, které můžeme dosáhnout už i pravidelným pohybem a zdravou stravou. Často stačí shodit 10-15 kilo, aby se výrazně zmírnily i rizikové faktory.

Pokud se však již nemoc vyvine, je třeba se věnovat samotnému problému. Mnozí se samozřejmě chtějí vyhnout užívání léků, proto začnou ihned vyhledávat přírodní řešení. Existují však?

Naštěstí ano! Dobrou zprávou je, že kromě klasických rad typu „vyhýbejte se jídlům způsobujícím reflux“ umíme nabídnout i něco jiného. Bez ohledu na to však nezaškodí vědět, která jídla mohou zhoršit příznaky refluxu.

Potraviny zhoršující příznaky refluxu (bez požadavku úplnosti):

Kofein (v kávě i černém čaji), sycené nápoje, čokoláda, máta peprná, většina citrusových plodů (citron, pomeranč, grapefruit), rajčata, cibule, česnek, pikantní, kořeněná a/nebo mastná jídla… a v seznamu bychom mohli ještě pokračovat.

Dáme-li si ruku na srdce, můžeme uznat, že často je velmi obtížné se těchto potravin vzdát. Říci milovníkovi kávy, aby na ni zapomněl? Tomu, kdo má rád citrusy, říci, že od nynějška žádné citróny, pomeranče, ani grapefruity? Milovníci italské kuchyně by měli vařit bez rajčat (nebo vynechat koření z maďarské gastronomie)? Zdá se to nemožné…

Kdy, kolik a co?

Jedním z nejdůležitějších pravidel je to, abychom zapomněli na velké noční přejídání! Ano, víme, že mnozí z vás přicházejí domů pozdě večer a dobře padne dát si před večerním zápasem nebo seriálem chutnou večeři. Člověk si myslí, že je to jediná příjemná věc za celý jeho den, tak ať si alespoň to jídlo vychutná.

Přitom mísa špaget, či řízek v deset večer, představuje přímou cesta k refluxu, hlavně pokud tuto těžkou večeři spolkneme v pololeže (případně ležíce v posteli). Naopak, reflux a jeho příznaky lze zmírnit, pokud zavedeme drobné změny v našem jídelníčku, například 2-3 hodiny předtím, než si lehneme do postele, už nejíme nic, takže jídlo strávíme ještě před spaním a kyselina se nebude vracet do jícnu.

Vynechat pozdní večeři je pouze jedno z doporučení, kromě toho se vyplatí zavést ještě následující:

  1. Nejezte 3krát denně velké porce, ale 5-6krát denně a menší porce. Najednou jezte méně, je to jeden z nejdůležitějších předpokladů, protože když si žaludek zatížíme velkými porcemi, svěrač nedokáže tak dlouho zůstat uzavřen, dokud kyseliny rozloží snědená jídla.
  2. Jezte pomalu. Odkousejte menší sousta a tyto důkladněji žvýkejte. Takto si dokáže svěrač žaludku zachovat svoji původní pevnost.
  3. Jezte jídla bohatá na vlákniny, protože tato aktivují trávicí soustavu. Rychlé a správné trávení pomáhá předejít refluxu, respektive jej udržet na uzdě.
  4. Není sporné, že pokud máme nadváhu, je třeba zhubnout. Hlavně vrstva břišního tuku může vytlačovat kyselinu vzhůru do jícnu.

Přírodní triky a tipy proti refluxu

  1. Dbejte na správnou polohu při spánku. Trup má být mírně nadzvednut a spěte na levém boku, protože to napomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení. Rychlejší a lepší trávení pomáhá v prevenci refluxu a problémů s kyselinou.
  2. Kouření přesuňte na seznam zákazů. Nejen v zájmu zdraví chrupu a příjemného dechu, ale také kvůli zdraví celého organismu.
  3. Jezte spoustu mandlí, protože to pomáhá udržet příznaky refluxu na uzdě. Mandle totiž patří mezi zásadité potraviny, které pomáhají udržet rovnováhu úrovně pH našeho organizmu. I v tomto případě ale platí, že vše s mírou.
  4. Jedno jablko denně… nejenže nebudete potřebovat lékaře, ale podporuje také trávení a peristaltiku. Vlákniny nasávají do sebe žaludeční kyselinu. Samozřejmě ani jablko nejezte těsně před spaním a vyhýbejte se nakyslým odrůdám.
  5. Podobné je to i s celerem a banány, i když celer si můžete dát i večer.

Naše oblíbené přírodní řešení UKKO Čajová směs na reflux
Příznaky refluxu: kterých je třeba si všímat? Ukko čaj na reflux

Jsme na ni mimořádně hrdí, proto můžeme prohlásit, že naše Čajová směs na reflux je jedním z přírodních řešení. Je přece 100% přírodní: obsahuje účinné léčivky, díky kterým se nám dostává přirozené pomoci proti refluxu.

Směs jsme vytvořili, protože iv naší rodině se vyskytla tato nemoc a namísto léků jsme se chtěli opřít o přírodní řešení. A potají jsme doufali v ještě komplexnější řešení.

Naše čajová směs právě proto zachycuje problém u kořene: komplexní účinek se projevuje v tom, že Čajová směs na reflux si poradí s příčinami, následky i příznaky problému. Náš čaj totiž disponuje následujícími vlastnostmi:

Jaké zkušenosti mají naši zákazníci, kteří pijí Čajovou směs na reflux? Takové, že pomine pocit pálení v hrudníku, zmírňuje se kašel způsobený refluxem, nemají více potíže s polykáním, ani zápach z úst vyvolaný refluxem, respektive pominula i eroze chrupu způsobená refluxem.

Pokud si chcete přečíst zpětnou vazbu od našich zákazníků, klikněte zde!

A jak je to s těmi domácími metodami?

Samozřejmě ne každého uklidní rady, jak jezte méně a dejte si jablko, proto uvádíme několik zajímavých a jinými doporučených tipů, o kterých si i my myslíme, že jsou užitečné. Nás zato srdce vede k tomu, abychom zůstali u naší čajové směsi, vždyť problémy s refluxem vyřešila nejen v rámci naší rodiny, ale pomohla již více než tisícovce zákazníků.

Podívejme se tedy na ty domácí metody:

Nech už sa vám pozdáva ktorákoľvek z vyššie uvedených domácich praktík, skôr než sa pustíte ktorejkoľvek kúry, v každom prípade konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom. Ide predsa o veľa a najdôležitejšia je (precízna a úspešná) liečba.

Další články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky