Košík 0
Zasekla se váha? Takto si poraďte s hubnutím!

Máte problémy s váhou? Takto si poraďte s hubnutím!

Hubnutí
18.09.2023
382

Pokud jste se alespoň jednou pokoušeli zhubnout, určitě jste to už zažili: váha se nějakým záhadným způsobem zasekne (v horším případě se kila vrátí). Máte pocit, že jste udělali všechno, co bylo potřeba, ale váha a centimetry navíc prostě nechtějí ustoupit. Nevěšte hlavu, máme pro vás návod, jak se s tímto problémem vypořádat!

Nejprve si pojďme vysvětlit, proč k tomu dochází a co s tím dělat.

Začněme něčím jednoduchým, tím, co by mohlo být příčinou. A máme pro vás skvělou zprávu: vesmír se proti vám neprotiví, a nejspíše se nikdo nahoře nepokoušel váš proces hubnutí nějak sabotoval. Samozřejmě, zdravotní problémy mohou hrát roli, ale většinou jde o to, že jste porušili základní princip hubnutí - kalorický deficit.

Co to znamená?

Po ztrátě váhy klesá i váš denní energetický výdej. Pro příklad: žena ve věku 40 let s váhou 60 kilogramů může mít základní denní potřebu kolem 1600 kalorií, zatímco žena s váhou 50 kilogramů potřebuje přibližně 1490 kalorií.

Zároveň je běžné, že motivace k pohybu klesá. Známé cviky už nevykonáváte s takovým odhodláním a intenzitou (možná by se dalo říct, že vás přestaly bavit); nechodíte tolik na procházky, ani neběháte...

...a navíc máte pocit, že si zasloužíte malou odměnu za dosavadní úspěchy. Občas si dopřejete hamburger, pizzu nebo zákusek a to přeci neznamená konec světa. A není nic špatného na tom si tu odměnu dát i další den. A pak další a další…

Teď si to všechno spočítejte a uvidíte, že to, co jste dosud nerozuměli, se najednou stane zcela jasné. Ručička váhy neklesá ne proto, že by s vámi něco nebylo v pořádku, ale proto, že jste si trochu uvolnili opasek, který jste měli napnutý. Naštěstí ho nemusíte zase utahovat moc silně, stačí, aby se věci znovu rozjely. A věřte nám, určitě se rozjedou!

Co tedy můžete udělat?

Jednou z nejběžnějších reakcí v takových případech je zdvojnásobit úsilí. Trénink bude tvrdší, bez kompromisů probíháte jeden kilometr za druhým a doufáte, že doženete vše, co jste zameškali. Není to špatná taktika, ale může to mít špatný konec. Náročnější a/nebo intenzivnější trénink může také vést k zvýšené chuti k jídlu a tělo začne toužit po potravinách, které vám mohou rychle dodat energii. Neříkajíc o únavě, vyčerpání a riziku zranění. Neplánujete přeci na týden; chcete žít zdravě nejen týden.

Proto je nejlepší postupovat pomalu, ale odhodlaně.

  1. Věnujte pozornost své potřebě kalorií. Sledujte, jak vaše změněná váha ovlivňuje vaše základní potřeby. Přidejte k tomu pohyb; tak si spočítáte, kolik kalorií spálíte za den. 1600 + 200? Skvělé, pracujete s 1800 kaloriemi.
  2. Sledujte příjem kalorií. Často se stane, že energetický výdej je nadhodnocen a příjem podhodnocen, vy se však této chybě vyhněte. Plus mínus 50 kalorií neznamená konec světa, pokud si věci upravíte.
  3. Mějte na paměti: není nic špatného na tom, když místo plánovaného deficitu 300 kcal, zvládnete jen 150 kcal. A druhý den také. Dejte si pozor na to dlouhodobě; namísto přibírání kilogramů ztrácíte tuk, i když pomalu. A méně je stále lepší než nic!

Proč je to problém, když uděláme chybu?

V normálním případě to není problém, každý z nás občas udělá chybu. Ale matematika je neúprosná a tělo nezapomíná. Jedna tyčinka Snickers obsahuje 255 kalorií; abyste tyto kalorie spálili, musíte se procházet zhruba 30-40 minut (může se lišit podle jednotlivce).

Pokud předpokládáte, že základní denní potřebu pokryjete konzumací zdravých jídel, musíte těchto 255 kalorií nadlimitu vykompenzovat pohybem. Pokud však čokoládu zařadíte do svého jídelníčku namísto zdravého jídla, vytváříte riziko nezdravé stravy.

A to přeci nechcete!

Mějte na paměti:

Pohyb není prostředkem k hubnutí, provádíte ho pro své zdraví. Jídlo by nemělo uspokojovat váš mozek.

Dbejte na realitu v této oblasti.

+1 tip: Vyzkoušejte půst!

Nebojte se, nemyslíme tím půst na 40 dnů. Stačí vám přerušovaný půst ve verzi 5/2, který může zařadit téměř každý do svého běžného života. Samozřejmě, až poté, co si o něm přečtete všechny informace a konzultujete to se svým lékařem.

Existuje mnoho různých verzí přerušovaného půstu, ale základ je vždy stejný: odřeknutí se jídlu na krátkou dobu, které považujeme za pozitivní. O prospěšných účincích půstu na zdraví už víme hodně, a čím dál víc slyšíme o pozitivních účincích přerušovaného půstu.

Verze 5/2 spočívá v tom, že během pěti dnů jíte tolik, kolik spálíte, a další dva dny udržujete příjem na 500-600 kaloriích denně. Díky pozitivnímu vlivu na metabolismus může být tato verze ideální, protože váš organismus nezačne "lenošit" a nezačne zásobovat tukové zásoby.

Jak ale vypadá den s 500-600 kaloriemi? Co to přesně znamená? Naštěstí to není nic strašného, před čím byste měli mít strach. Během těchto dnů byste měli vynechat cukr a místo toho jíst více bílkovin: na snídani si dejte trochu přírodního řeckého jogurtu a natvrdo vařené vajíčko; později si můžete dopřát malou porci salátu (baby špenát, ledový salát, okurka) s balzamikovým octem a na večeři si dáte tenký plátek grilovaného kuřecího prsa a trochu zeleniny. Bílkoviny mají tu výhodu, že zasytí a pomáhají překonat náročnější období. Samozřejmě, 500-600 kalorií denně může zahrnovat i žvýkačky, ale nedoporučujeme to ani vašemu nepříteli. Mějte však na paměti, že kvůli náhlému poklesu hladiny cukru v krvi bude pocit hladu opravdu nepříjemný. A to je ještě ten nejmenší problém...

Základní pravidlo: neprovádějte půst dva dny po sobě a následující den nezačínejte zmrzlinou a dezertem! Disciplína, cíl a vytrvalost... Přejeme vám hodně úspěchů!

Kategorie
Nejnovější příspěvky