Košík 0

3 nejlepší recepty na ledový čaj

Zdravé recepty
17.03.2023
992

Je to sice neuvěřitelné, ale i z léčivých čajů si lze připravit osvěžující nápoj. Vyzkoušejte 3 nejlepší recepty na ledový čaj, pro jejichž přípravu můžete použít UKKO čajové směsi dle vlastního výběru.

V teplém počasí nemá každý chuť na horký čaj, raději bychom si dopřáli něco chladivějšího, co nás osvěží, nevyžaduje dlouhou přípravu a navíc se od něj nepřibírá. Vždyť kdo má čas se babrat dlouhé hodiny s přípravou a chlazením, když chce okamžitě (v horším případě do 30 minut) popíjet čajíky, které nejen zchladí hrdlo ale hýčkají tělo i duši?

Tyto aspekty jsme měli na paměti, když jsme posbírali 3 – podle našeho názoru nejlepší – recepty na ledový čaj. Recepty jsou jednoduché, ale skvělé a jejich chuť (i bez přidání cukru a sirupu) doslova udivuje.

První krok

Jedním z prvních kroků při přípravě ledového čaje, i když málo známým, ale mimořádně účinným, je příprava takzvaného čajového koncentrátu, protože je to nejrychlejší způsob, jak co nejdříve dostat studený čaj; bez čekání a komplikované procedury chlazení.

Podstatou čajového koncentrátu je, že při přípravě čaje měníte pouze jedinou věc: množství vody; čajová směs a doba louhování zůstávají stejné...zatím!

Obvykle zvykneme dělat 2-3 dl (a čajovou směs odměříme na 1,5 litru, tedy použijeme 3 vrchovaté čajové lžičky), následně čajovou směs dle vlastního výběru louhujeme 10-12 minut (Čajová směs na hubnutí, Čajová směs na reflux, Čajové směsi pro potěšení). Skutečně se mění jen jedna věc: množství vody použité k louhování čajových směsí, které později doplníme na požadované množství. Ano, doplníme, studenými přísadami (led, voda, ovoce).

Výhodou čajového koncentrátu je, že při doplnění na požadované množství poskytuje stejnou chuť a koncentraci účinných látek, nicméně ledový čaj se z něj dá připravit mnohem rychleji.

Ananasový ledový čaj

Je to jeden z nejjednodušších receptů na světě, ale přesto obsahuje celou řadu příjemných překvapení; a jedinou ingrediencí, která vyžaduje práci, je zralý ananas. Ten ovšem očistíte za pár minut, následně rozmixujete.

Velice rádi jej spojujeme s Čajovou směsí na hubnutí, protože vláknina, kterou ananas obsahuje, napomáhá trávení, navíc 100 gramů má pouze 55-60 kalorií.

K přípravě 1,5 litru ledového čaje budete potřebovat pouze toto:

  1. ¼ ananasu: nakrájíme na kostičky a vložíme na 20-30 minut do mrazničky.
  2. Připravte si čajový koncentrát, poté jej doplňte studenou vodou. Nezapomínejte: mixovaný ananas, čajový koncentrát, led a voda by spolu měly vydat 1,5 litru.
  3. Vyjměte led a ananas z mrazničky. Ananas může jít rovnou do mixéru. Jeden - dvakrát jej promixujte a poté do této masy pomalu přidávejte ne horký čaj (temperovaný studenou vodou). Mezitím ale nepřestávejte mixovat: rozmixovaný ananas se pěkně promíchá s čajem, nanejvýš bude vidět jen několik vláken; barva čaje se však změní na příjemnou žlutou.
  4. Nalijte směs čaje a ananasu do džbánu a přidejte led.
  5. Ozdobte nebo dochuťte podle chuti. Do čaje můžete přidat mátu, broskve, trochu citrónu; a pokud chcete trochu zhřešit, kapku medu; ale ten není vůbec zapotřebí, tento čaj je sladký a lahodný i bez něj.

Osvěžující ledový čaj mojito

Jeho příprava nevyžaduje mnoho času, je mimořádně lahodný a velmi zdravý. Pokud bychom měli dělat reklamu tomuto ledovému čaji, slogan by zněl určitě takhle. Jeho exotická chuť totiž překvapila i nás a od té doby jsme ho již dělali mnohokrát; nejen pro nás, ale i pro děti (při přípravě verze pro děti však používejte pouze mátu kadeřavou, protože máta peprná může u dětí do 6 let způsobit bronchospasmus, křečovitý záchvat průduškového svalstva). Máta uklidňuje, podporuje trávení a má diuretický účinek; ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout. A limetka je zase bohatá na antioxidanty a jelikož se přidává do ledového čaje, zachová si i svůj obsah vitamínu C.

Samozřejmě, naše mojito se odlišuje od běžné verze s obsahem alkoholu, my jej připravujeme na způsob UKKO.

K přípravě budete potřebovat:

Postup přípravy:

  1. Připravte si čajový koncentrát (2-3 dl, doporučujeme Sluneční čaj, ale lze jej připravit z kterékoli čajové směsi pro potěšení).
  2. Když je koncentrát hotový, přidejte mátu a nechte louhovat i tu, dokud pracujete se zbývajícími přísadami. Potom to všechno můžete přidat do džbánu s ledem, aby to vychladlo. Všimněte si dvou věcí: 1) Jelikož přiléváte horkou vodu na led, většina kostek ledu roztaje; 2) čím více ledu je ve džbánu, tím méně vody pojme (takže dokud kostky ledu nerozpustí, nápoj bude sladší a mátový).
  3. Limetku rozkrojte na poloviny. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu, druhou budete potřebovat ke zdobení. Do vychladlého čaje přidáme vymačkanou limetkovou šťávu a vše osladíme stévií.
  4. V případě, že ještě potřebujete kostky ledu do džbánu (nebo třeba i do sklenic), vložte je, ale dávejte pozor na poměr.
  5. Hotový ledový čaj pijte čerstvý!

Ledový čaj z granátového jablka

Pokud znáte tajemství jak rychle očistit granátové jablko a trochu námahy vám nedělá problém, tak tento poslední recept jsme připravili vysloveně pro vás. Zdraví prospěšné vlastnosti tohoto exotického ovoce asi nemusíme představovat, ostatně tyto drobné bobule rubínové barvy obsahují mimořádné množství vitamínu C a flavonoidů. Právě proto se konzumace tohoto ovoce doporučuje pacientům postiženým nádorovými onemocněními.

My jsme si ho oblíbili také kvůli jeho chuti.

K přípravě budete potřebovat:

Postup přípravy je mimořádně jednoduchý:

Zmixujte a následně sceďte drobné bobulky. Přidejte čajový koncentrát, již zchlazený ledem a přidejte šťávu z poloviny citrónu. Pokud uznáte za potřebné, čaj ještě zchlaďte přidáním ledu, který se už ale může přidat i do sklenic.

Konzumujte jej ještě čerstvý a přejeme vám k němu pevné zdraví!

Kategorie
Nejnovější příspěvky