Košík 0

STRES: NEJLEPŠÍ PŘÍTEL REFLUXU | UKKO ČAJ BLOG

Vše o refluxu
03.04.2022
4487

Proč je tak nebezpečné, pokud žijete svůj každodenní život ve stresu? A co to má společného s refluxem? Víc, než byste si mysleli a situace je hrozivější, než jakou se může zdát na první poslech!

Stres: nejlepší přítel refluxu

Stres pustoší: prakticky neexistuje část těla, kterou by ušetřil. Mimo jiné je stres přítomen i při vzniku refluxu a samozřejmě zhoršuje již existující onemocnění.

Proč stres zhoršuje reflux?

Inu, představte si někoho, kdo ani chvilku nedokáže obsedět na zadku. Z jídla odkousá velká sousta a tyto polyká téměř bez požvýkání, vodu pije obrovskými gluky, jedním slovem řečeno je a pije hltavě.

Co se ale děje při hltavém pojídání a pití?

Ten, kdo je a pije hltavě, jednak ze všeho sní a vypije mnohem víc, čímž si přetěžuje žaludek. Ten se roztáhne, čímž se na svěrače klade obrovský tlak. Je to podobné, jako když důkladně naplníme hadici: pokud i jen trošku stlačíme strany hadice, zátka vyletí. Podobně funguje i „přeplněný“ žaludek a těsné oblečení.

Proč je to tak nebezpečné, pokud žijete svůj každodenní život ve stresu? A co to má společného s refluxem? Víc, než byste si mysleli a situace je hrozivější, než jakou se může zdát na první poslech!

Jelikož vystresovaný člověk rychle sní obrovské množství jídla, jeho žaludek nemá čas připravit se na jídlo. Žaludek si vždy sestaví "koktejl" s vhodnými trávicími šťávami, díky kterým bude dané jídlo dobře stravitelné - pokud však jíte příliš rychle, žaludek si jen tak náhodně sestaví tento koktejl, ve kterém bude "pro jistotu" velké množství žaludeční kyseliny, vždyť je to univerzální rozpouštědlo jídel.

Jenomže žaludeční kyselina je na váš reflux jako olej do ohně.

Nezní to příliš dobře, že?

Problémem není jen hltavé jídlo. Vystresovaný člověk zpravidla nespí dobře, proto je celý den unavený. Na únavu vypije velké množství kávy, aby přes den dokázal držet tempo. Spousta kávy obsahuje mnoho tříslovin - které však dále dráždí již tak podrážděný jícen.

Vystresovaný člověk kromě toho hodně kouří (je-li to kuřák, tak ještě více kouří, když má stresový den, než když má klidnější den). Cigaretový kouř také dráždí horní úsek jícnu. Dalším „bonusem“ je, že látky nacházející se v kouři uvolňují hladké svalstvo… a svěrač jícnu je věru hladký sval, čili stále více a více žaludeční kyseliny se tak uvolňuje do jícnu, protože svěrač je dokáže zadržet stále slaběji.

Kromě toho se kvůli kouření tvoří v žaludku stále více žaludeční kyseliny.

Jaké řešení existuje na stres?

Rada „žijte méně vystresovaný život“ Vám moc nepomůže. A kromě toho: v dnešním uspěchaném světě existuje vůbec život bez stresu?

Avšak ještě předtím, než byste rezignovaně mávli rukou, že „ach, já mám příliš těžký život“, přečtěte si tyto jednoduché, a přitom úžasné tipy na odbourání stresu:

  1. Jídlo důkladně žvýkejte. Někdo tvrdí, že sousto je třeba žvýkat 32x, ale já říkám: buďte důkladní. Velmi důkladní.
  2. Vyhýbejte se jídlům obsahujícím konzervanty a umělé zvýrazňovače chuti. (Pokud budete konzumovat přírodní živiny, snížíte tak stres trávicí soustavy)
  3. Nenoste si mobil do postele a nedívejte se na televizi nebo obrazovku počítače, když jste si již lehli (světlo z těchto monitorů je kvůli lepšímu obrazu nastaveno tak, aby jej mozek vnímal jako ranní nebo polední světlo – právě kvůli tomu místo spánku navodí bdělost).
  4. Promyslete si, nad čím se zrovna stresujete, jestli to bude aktuální io týden, či za rok. Ve většině případů: ne.
  5. Travte co nejvíce času na čerstvém vzduchu. Snažte se na většinu měst chodit pěšky (místo hromadné dopravy nebo auta).
  6. Vyražte o 15-30 minut dříve, abyste nemuseli spěchat (a abyste nemuseli stresovat ani v případě, že autobus má zpoždění nebo je na cestách zácpa.
  7. Buďte střídmi v pojídání a pití.
  8. Klidně můžete vyzkoušet i meditaci, věřte mi, že vám to v mnohém pomůže.

Reflux a stres lze zdolat!

Po přečtení těchto několika jednoduchých rad k řešení problému si možná udeříte na čelo, že vás to dosud nenapadlo. Nezapomeňte však: neexistuje jediné spásné řešení.

Zdravá životospráva není o tom, že do svého života zařadíme 1-2 zázračné tipy – ale o tom, že začneme žít lepší život prostřednictvím několika drobných, ale správných kroků. Součástí této životosprávy je také vyloučit z jídelníčku různé osvěžující nápoje s vysokým obsahem cukru. Místo nich si dopřejte raději čistou vodu nebo přírodní čaje. Určitě nezapomeňte vyzkoušet naši UKKO Čajovou směs na reflux. Účinky léčivých rostlin, které obsahuje, mohou přispět ke zlepšení celkového stavu.

Každá změna vás přivede o krok blíže k tomu, aby se váš stav zlepšil. Protože vy sami se léčíte – všichni ostatní vám pouze pomáhají na této cestě (včetně nás ale i vašeho ošetřujícího lékaře).

Všechny články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky