Košík 0

6 dobrých tipů pro kojící maminky, aby bylo i děťátko spokojeno

Kojení
01.08.2022
1800

Jelikož jste otevřeli tento článek, pravděpodobně vás už nemusíme přesvědčovat o důležitosti kojení, jak pro vás, tak pro vaše dítě. Chceme vás v tom podpořit a doufáme, že si to budete pamatovat i tehdy, když je kojení právě bolestivé, obtížné nebo děťátko právě zkouší vaši trpělivost.

A právě proto jsme posbírali 6 dobrých tipů pro kojící maminky, tedy odpovědi 6 nejčastějších, nejdůležitějších otázek týkajících se matek v období kojení, které jsou pro ně velmi důležité. Pohodlně se usaďte a začtěte se do následujících řádků.

Doufáme, že vám několika dobrými radami pomůžeme překonat první, často obtížné období kojení, abyste v tomto období našli krásu a tu bezkonkurenční radost, kterou mohou zažít pouze kojící maminky!

1. Mateřské mléko je důležité, pokud můžete, kojte

Mateřské mléko chrání maminku i dítě. Nejnovější výzkumy dokazují, že když jsou děti kojené, mají silnější kosti a imunitní systém. U těchto dětí je menší pravděpodobnost vzniku alergií a astmatu, jsou obecně odolnější vůči patogenům.

Kromě toho kojící matky a děti žijí ve specifické symbióze, která se jen těžko dá vědecky zkoumat. Díky tomuto specifickému vztahu je tělo matky schopno přizpůsobit složení mateřského mléka skutečným potřebám dítěte. To znamená, že složení mateřského mléka se může měnit dokonce i během kojení, v závislosti na tom, co dítě potřebuje.

Netřeba ani dodávat, že tyto nové poznatky výzkumů o mateřském mléce neusnadňují práci výrobcům kojenecké výživy, kteří navzdory svým nejlepším úmyslům nedokážou vyrobit produkt, který by jej dokázal přesně reprodukovat.

Na trhu je samozřejmě stále větší počet vynikajících produktů dětské výživy a my jen chceme zdůraznit, že pokud můžete, důvěřujte nekonečně složitému a „dobře promyšlenému“ systému přírody; kojte, pokud můžete. Uděláte dobře sobě i svému děťátku.

2. Kojení je nejlepším stimulantem mléka

a/ Pitný režim

Existují další dva bezpodmínečné předpoklady pro tvorbu správného množství mléka. Jedním z nich je příjem dostatečného množství tekutin. Budete potřebovat mnohem více tekutin, než dříve. Tento dostatečný příjem tekutin si můžete zajistit jednak konzumací Čaje na podporu kojení, přitom je však dobré jíst i spoustu polévek a pít hodně vody.

O tomto tématu koluje také mnoho legend a mylných představ, ale věřte mi, že prvořadé je množství tekutin a ne to, co pijete. Alkoholické nebo kofeinové nápoje samozřejmě nejsou vhodné pro kojící matky, stejně jako ani čaje obsahující kofein (například černé čaje, zelené čaje).

Jak již bylo zmíněno výše, Čaj na podporu kojení může pomáhat spustit tvorbu mateřského mléka a později podporuje tvorbu jeho dostatečného množství. Ve skutečnosti však „tvůrcem mléka“ je samotné dítě a kojení. Čím častěji si dítě přikládáte na prs, tím více mateřského mléka se tvoří. Ve skutečnosti se v mléčných žlázách dokáže tvořit tolik mléka, kolik dítě právě potřebuje. Pokud máte pocit, že nemáte dostatek mléka, i tehdy si dítě přikládejte, protože dotek se rty a sací reflex mohou spustit ty správné procesy. Ano, to vše zkouší trpělivost matky i dítěte, ale pamatujte na to, že všechny začátky jsou obtížné, později se však do toho oba dostanete a bude to jednodušší.

b/ Odpočinek

Další, možná nejdůležitější ze všech bodů, je odpočinek. Pokud si vůbec nedokážete dopřát odpočinek, nebudete produkovat dostatek mléka a je konec. Jeho význam nelze dostatečně zdůrazňovat, proto si musíte najít čas na odpočinek vždy po celou dobu kojení. Ano, není jednoduché, zejména na začátku, je to však nevyhnutelné. Pokud jste měli těžkou noc (a věřte, že budou takové noci), spěte během dne, kdy i vaše dítě spí. K regeneraci často stačí jedna hodina.

3. Jak často kojíte?

Třeba vědět, že malé děti stráví mateřské mléko asi za 90 minut. To znamená, že je obvykle třeba je krmit častěji, než každé dvě hodiny. Jelikož kojení se může zpočátku prodloužit (protože dítě usne nebo je to jen „uklidňující kojení“, což znamená, že dítě používá prs jako dudlík, aby se uklidnilo), některé matky mohou mít pocit, že jedno kojení přechází bez přestávky do dalšího. Nevzdávejte to, časem to bude jednodušší!

Frekvence a pravidelnost kojení jsou tématem pro ženy, stejně jako fotbal pro muže. Každý tomu rozumí a každý má na to názor. Než překonáte první společné dny se svým miminkem, budete se v této tématice setkávat s různými rozcházejícími se názory. Něco jiného řekne zdravotní sestra, babičky, sousedé, přítelkyně, příbuzní a samozřejmě i lidé na internetu mají také své odlišné názory.

V zásadě jsou zde dvě školy, dva různé názorové tábory, které jsou mezi sebou v rozporu. Jedna strana je zastáncem kojení podle potřeb dítěte a druhá strana chce prosadit kojení v tříhodinových intervalech. Stravování podle potřeby znamená, že dítě nakrmíte, když je hladové nebo když si myslíte, že má hlad; a to podle vnějších příznaků (příznaky hladu mohou být například projevy nespokojenosti, pláč nebo sucho v ústech). Kojení v pravidelných intervalech znamená vytvořit si program, který rozdělí den do tříhodinových cyklů, kde se opakuje kojení, cvičení a spánek. Podle příznivců tohoto systému si na to děti brzy zvyknou. Po čase se mohou dva cykly noční fáze spojit do jednoho cyklu, což znamená, že se může vynechat jedno krmení.

Nechceme rozhodovat o tom, kdo má pravdu, zejména proto, že to není jednoznačné. Oba typy krmení mají své výhody a nevýhody. Nejlepší je, pokud se rozhodnete podle sebe, co je pro vás a vaše děťátko nejlepší.

4. Masáž před kojením!

Pro vaše dítě bude také snazší sát mateřské mléko a vám přinese důkladná masáž prsů před kojením úlevu.

Správné masážní postupy mohou pomoci dostat mléko z mléčných žláz do mléčných kanálků; máte-li pocit, že ho od posledního kojení nemáte dostatek. Může však pomoci iv opačném případě: jsou-li vaše prsa příliš nalitá a napnutá. Zanedbaná nebo nesprávně provedená masáž často vede k zablokování mléčných kanálků, nebo dokonce k zánětu prsu.

5. Dítě bolí bříško - příčiny a techniky nápravy

Nejběžnější příčinou bolesti bříška u dětí jsou nahromaděné plyny. Drobný trávicí systém je stále nedostatečně rozvinutý, takže mateřské mléko často není správně stráveno. To způsobuje, že bublinky plynů ve střevech dítěte způsobují pocit napětí, nadýmání a bolesti. Je také běžné, že dítě hltavě pije a polyká příliš mnoho vzduchu.

Jedním z možných řešení je věnovat pozornost tomu, co jíte, protože existují potraviny, které mohou prostřednictvím mateřského mléka způsobit dítěti nadýmání. Když už problém nastal, můžete vyzkoušet některé z nejlepších technik k odstranění vzduchu z bříška dítěte:

  1. Dítě držte tak, aby mělo hlavu nad vaším ramenem, kolena mu přitlačte pod břicho, přitom se s ním procházejte a jemně mu dlaní rytmicky jemně poklepávejte záda nebo zadeček
  2. Opatrně si položte dítě na rameno tak, aby se vaše rameno a jeho bříško dotýkaly, přitom jej držte za zadeček a nožičky a procházejte se s ním. Tlak a rytmický pohyb pomohou dostat vzduch z bříška dítěte buď říhnutím nebo větry.
  3. Dítě položte na záda na přebalovací pult, poté jemně přitlačte jeho nohy ohnuté v kolenou k břichu a opatrně ale rázným pohybem narovnejte nohy. V případě potřeby to opakujte několik minut. Tato technika se může použít zejména k nastartování větrů.
  4. Postupujte stejně jako výše, s tím rozdílem, že koleny miminka nepohybujte v rovné linii, ale jimi kružte ve směru hodinových ručiček. Tato metoda může také pomoci nastartovat větry a stolici.
  5. Když dítě přebalujete, přitlačte prstem ke konečníku vlhký hadřík a několikrát udělejte prstem krouživý pohyb. Tato stimulace v mnoha případech také pomáhá při problémech se zastavenými větry.
  6. Metoda našich starých mám se zahřátou poklicí také dobře funguje. Horkou poklici zabalenou do kuchyňské utěrky nebo ručníku položili na bolavé bříško dítěte. Moderním ekvivalentem této metody je vyhřívací polštář, který lze koupit v lékárnách či drogeriích.
  7. Jako poslední možnost se může použít poněkud drastičtější metoda, při které se do konečníku vloží speciální trubka nebo teploměr.
  8. Existují různé perorální přípravky proti větším vzduchovým bublinám, které je odbourají na menší, které pak mohou snáze unikat.

Velkou výhodou UKKO Čaje na podporu kojení je to, že neobsahuje fenykl, který u mnoha dětí způsobuje bolesti břicha, takže se tohoto jevu nemusíte obávat. Je také důležité, že účinné látky čaje zklidňují dítě, díky čemuž nebude jíst tak hltavě as velkou pravděpodobností se do jeho bříška dostane méně vzduchových bublinek.

6. Výživa - co můžete jíst a co ne

Na toto téma můžete slyšet spoustu „dobrých rad“ ze všech stran. Co by se nemělo jíst, co nadýmá dítě a z čeho ho bude bolet bříško. Například jedním z takových rozšířených názorů je, že konzumace potravin začínajících písmenem K je během kojení zakázána.

Je pravda, že konzumace určitých potravin prostřednictvím mateřského mléka může způsobit u dítěte nadýmání, ale to může záviset také na odolnosti jednotlivce. Seznam „zakázaných“ potravin je na druhé straně tak dlouhý, že kojící matka může mít snadno pocit, že musí být o chlebu a vodě. Během kojení je však důležitější než kdykoli předtím pestrá strava bohatá na vitamíny a mikroživiny.

Proto vám doporučujeme, abyste neposlechli všechny drby, raději experimentujte. Neváhejte a vyzkoušejte i potraviny z černé listiny. Na začátek si dopřejte jen menší množství, buďte velmi opatrná. Sledujte, jak vaše dítě reaguje a nejsou-li žádné známky nadýmání nebo bolesti bříška, můžete si tyto potraviny klidně dopřát. Musíte tedy vynechat pouze potraviny, které v „testu“ skutečně selhaly.

Kategorie
Nejnovější příspěvky