Košík 0

4+1 DOMÁCÍCH PRAKTIK, ABY SE TVOŘILO MATEŘSKÉ MLÉKO A KOJENÍ ŠLO HLADCE

Kojení
11.07.2022
769

Občas o problému nemluví ani samotní lékaři, ale ne u každé maminky se tvoří mateřské mléko a kojení není tak jednoduché, jak by si představovali. V nejhorším případě mluvíme o primární neschopnosti tvorby mléka. Jedná se o případy, kdy se nenastartuje tvorba mléka ani během těhotenství a ani po porodu vůbec.

Naštěstí, v některých případech lze tento proces spustit malou pomocí. A to správnou pozicí během kojení nebo technikou odsávání, ale také tím, že budete dbát na několik drobných detailů.

Proč je mateřské mléko a kojení důležité?

Mateřské mléko totiž:

 

mateřské mléko a kojení

 

Rada č. 0: snažte se kojit co nejvíce.

A to i v tom případě, kdyby se netvořilo takové množství mateřského mléka, jak byste chtěli, nebo by bylo dostatečné.

Mnoho maminek preferuje tvz. jídla stimulující tvorbu mléko. Zatím však ani jeden významný výzkum neprokázal, že by existovaly potraviny či jídla, které výrazně ovlivnily sekreci mléka. Už jsme však slyšeli například o tom, že mandle a klasický vývar by mohly být užitečné.

Samozřejmě jde o zdravé a chutné pokrmy, ale nejlepším a nejefektivnějším způsobem zatím zůstává kojení (co nejčastěji). Neomezujte dítě, pokud se dožaduje kojení: dopřejte mu tak často a tak dlouho, jak chce.

Pokud to zpočátku nepůjde zcela hladce, nepropadejte panice. Zbytečná nervozita a úzkost mohou věru v některých případech vést ke stagnaci tvorby mléka nebo k jeho úplné ztrátě.

1. Dostatečný odpočinek

Pasca č. 22

S istotou môžeme tvrdiť, že ako nastávajúce mamičky a čerstvé mamičky to dodržať nie je vždy tak jednoduché (ba čo viac, v skutočnosti to tak nemusí byť nikdy). I napriek tomu jedným z najdôležitejších faktorov pri dojčení je správne množstvo spánku. Len preto, že dojčíte, váš organizmus ho potrebuje rovnako veľa. Skúste preto zaradiť do svojej dennej rutiny a dostatok odpočinku.

Různé výzkumy už totiž dokázaly, že dostatečný odpočinek (a hlavně klid) zvyšuje množství mateřského mléka a dodává nejen sílu, ale také zmírňuje stres.

2. Příjem tekutin

Při kojení je mimořádně důležitý i dostatečný příjem tekutin, neboť právě v tomto období ztrácí maminka více tekutin, než obvykle.

Organismus kojících maminek vyprodukuje denně kolem 750 ml mateřského mléka, což znamená, že kromě běžného (očekávaného) množství musíte doplnit i toto množství. To znamená, že požadované množství 2,5-3 litry denně je třeba doplnit alespoň o dalších 7-8 decilitrů. Pokud je to trochu víc, tak je to v pořádku, protože to pomáhá i při sekreci, tedy tvorbě mléka.

Důležité vědět a mít na paměti! Když mluvíme o tekutinách, máme na mysli vodu nebo čaj, ne kolu či jiné slazené a ochucené nápoje. Ovocné šťávy také mohou být, ale pokud možno v malých množstvích. Dávejte však pozor na obsah cukru.

3. Teplá sprcha a masáž prsou

Jednou z výhod teplé koupele a masáže je, že obojí působí osvěžujícím a uklidňujícím dojmem. Na druhé straně příjemnou sprchou a hladícími, masírujícími a uvolňujícími pohyby můžete zlepšit fungování buněk a tkání.

V důsledku těchto doteků se spustí totiž produkce uvolňujících hormonů. A to nejen pomáhá tělu (i duši) uvolnit se, ale v případě kojících maminek také zvyšuje a nastartuje sekreci mléka.

4. Správná technika

Sem lze zahrnout následující faktory:

Důležité vědět: neomezujte délku kojení. Nesledujte hodiny, ale signály svého děťátka.

+1 rada: konzumace čajové směsi s laktačním účinkem

Nezapomínejte: novorozené dítě nepotřebuje nic jiného než mateřské mléko, takže čím kvalitnější mateřské mléko a čím větší množství, tím lépe.

Čajovou směs na podporu kojení jsme vytvořili právě proto, abychom maminkám pomohli právě v tomto. Pravidelná konzumace čaje může pomoci nastartovat sekreci mateřského mléka a také podpořit organizmus při tvorbě mateřského mléka s ideálním složením.

Dalším důvodem, proč tuto čajovou směs tak milujeme, je, že její účinné látky prostřednictvím mateřského mléka děťátko nejen uklidní, ale pomáhají při úlevě od bolesti bříška. A uklidňující účinek prospívá i samotné mamince; mnoho žen má totiž při myšlence na kojení obavy („Co když to dělám špatně? Co když nebudu mít dost mléka?“). A právě tento stres může způsobit, že se jejich obavy naplní.

Konzumací této lahodné čajové směsi můžete zajistit nejen optimální množství a složení mateřského mléka, ale všeobecně dobrý stav svého organismu.

Kategorie
Nejnovější příspěvky