Košík 0

[10+1 TIP] JAK SE MOHU VYHNOUT BOLESTEM BŘÍŠKA MÉHO DÍTĚTE?

Kojení
03.04.2022
1973

Snad ani není maminka, která by nehledala odpověď na otázku představující název tohoto článku. Přece jen bolesti bříška a z toho vyplývající nespokojenost postihne asi každé děťátko. V takových chvílích jsou noci peklem, odpočinout si nedokáže ani děťátko, ale ani maminka.

Naštěstí ve většině případů nestojí v pozadí vážné nemoci, ale nezralost tenkého střeva. Příznaky se liší v závislosti na odolnosti jednotlivce, takže existují děti, které mají silnější bolesti žaludku, než jiné, a to může být zátěž pro celou rodinu. Konečný výsledek: tatínek a maminka mají kruhy pod očima a jsou na pokraji nervového zhroucení.

V tomto stavu není zrovna nejlepší vědět, že když se poprvé bolesti bříška objeví v prvních několika týdnech života miminka, mohou trvat dalších 4 až 5 měsíců. Nejběžnější důvody jsou obvykle:

Naštěstí existuje několik triků, díky kterým mohou mít malí i velcí na konci dne upřímný a spokojený úsměv na tváři.

1. Zabezpečte pro dítě ideální polohu při kojení

Existuje mnoho poloh při kojení a každé dítě je jiné, ale jedna z nejlepších možností je horizontální. Máma je tehdy v sedavé poloze a dítě drží v klíně (ve vodorovné poloze), jednou rukou drží dítě a druhou přidržuje prs; toto je tzv. poloha kolébky. Uvědomte si, že miminka mohou být posazena, až když mají 6 až 8 měsíců, když mají dostatečně vyvinutou páteř.

Další časté polohy jsou následující:

Vyplatí se experimentovat, která poloha je pro vás a vaše dítě nejlepší a nejpohodlnější.

2. A teď je na řadě správná koupel

Ochlazování nebo zahřívání je starověká léčebná metoda, ale není jedno, kdo nebo kdy je používá: zatímco pro nás dospělé je možná ochlazování správnou volbou, zahřívání se u dětí používá nejen v případě bolestí bříška, ale například i při zánětu ucha.

Jednou z největších výhod tepla je zmírnění křečí a zmírnění nadýmání, ale dávejte pozor, abyste své dítě neobarili. Voda by měla být příjemně teplá a měla by přesahovat přes bříško dítěte, aby mohlo teplo působit: dítě má tělesnou teplotu 36°C a při koupání jej musíte opatrně a mírně zahřát.

3. Použijte vyhřívací polštář

Je alternativou koupání a základní princip je stejný, takže pokud nejste doma a nemáte jej k dispozici, může vám pomoci i zábal s horkou vodou.

Vyhřívací polštář by měl být umístěn na bříško dítěte, ale může to být také skvělý způsob, jak zahřát kočárek. Hýčkající teplo zmírňuje bolest, zmírňuje záněty a zklidňuje nervová zakončení. Naši nejmenší ho milují.

Mějte na paměti, že šátek na nošení může také fungovat na zahřívání, protože dítěti s bolestmi bříška velmi pomáhá, pokud je v blízkosti své matky a cítí jí teplo. Proto je dobré používat šátek, ve kterém matka nosí své dítě přivázané na svém těle a dítě je podepřeno a drženo ze všech stran.

4. Vyzkoušejte masáž pro miminka

Kdo by nechtěl příjemnou, relaxační a uklidňující masáž? Stejně jsou na tom i děti. Při masáži používejte přírodní dětský olej (s obsahem mandlového nebo olivového oleje): naneste si několik kapek na dlaň, rozetřete a jemně vmasírujte do pokožky drobného bříška dítěte. Vyzkoušejte masážní techniku ILU (I Love You).

Zní to velmi trendově, ale nemusíte se bát. Podstatou techniky ILU je hlazení bříška miminka ve tvaru začátečních písmen anglického výrazu „Miluji tě“, avšak obráceně, vzhůru nohama z pohledu dítěte. Jemná masáž postupuje v souladu s přirozeným směrem pohybu střev a chcete-li maximalizovat její účinek, můžete provádět krouživé pohyby ve směru hodinových ručiček.

Děti milují teplo a masáž, takže je klidně hýčkejte i častěji. I tehdy, když je bříško nebolí.

5. Což stojí za to i bez hudby…

Mnoho maminek uvedlo, že uklidňující hudba jejich dítěti velmi pomohla. Není náhoda, že mnoho těhotných žen během těhotenství poslouchalo hudbu (čili pouštělo hudbu svému děťátku ještě v bříšku).

6. Cvičte se svým miminkem

Samozřejmě buďte opatrná, koneckonců, není to ještě olympionik: přitáhněte mu kolena na hruď a pak je střídavě narovnejte. Následně přibližte levý loket k pravému kolenu, udělejte to i opačně a na závěr mu znovu natřete jeho nožičky.

Spojenými koleny popište kruhy a jelikož hudba má skutečně prospěšné účinky, během cvičení poslouchejte uklidňující hudbu (nebo miminku zpívejte).

7. Vyměňte výrobek – u dětí krmených výživou

Může se stát, že výživa, kterou používáte, neprospívá žaludku vašeho dítěte, proto raději vyzkoušejte jinou značku.

8. Metoda 5S

Pochází z Ameriky a zahrnuje:

Tyto úkony připomínají dítěti čas strávený v děloze a odborníci doporučují používat těchto pět úkonů současně.

9. Pravidelné odříhnutí dítěte

Během kojení si dejte směle přestávku a zajistěte odříhnutí dítěte, aby se z jeho bříška mohl uvolnit vzduch.

10. Odstraňte ze své stravy kravské mléko

Vyzkoušejte, jaký vliv má vynechání kravského mléka z vašeho jídelníčku na vás a jak to působí také na vaše dítě. Sledujte, zda se bolesti žaludku po po 2 až 3 týdnech zmírní.

+1tip: Možná ho žaludek ani nebolí

Někdy se stává, že maličkému právě chyběla jen přítomnost mámy, takže své dítě obejměte a uspěte ho ve svém náručí. Pokud to nepomůže a pláč neustává, zkuste ho držet bříškem dolů na předloktí (poloha na bříšku při kolice); jeho hlava by měla být v ohybu lokte a dlaní mu přidržujte hlavičku. Mezitím se s ním procházejte a jemně ho houpejte, protože to velmi pomáhá.

Vyzkoušejte Čaj na podporu kojení

Čajová směs na podporu kojení byla sestavena nejen proto, aby pomohla nastartovat tvorbu mateřského mléka a posílila zdraví vašeho miminka a vás jako maminky. Směs nejrůznějších bylin uklidňuje dítě a zmírňuje bolesti bříška.

Čaj dodává organismu matky i dítěte potřebnou energii a má příznivý vliv na jejich celkový stav.

Jedna z našich zákaznic, Nikolett, napsala: „... od narození mého miminka piji UKKO Čaj na podporu kojení a ukázalo se, že je velmi dobrý proti bolestem žaludku i z hlediska klidného spánku. I množství mléka je pro naše miminko dostačující. Během 8 měsíců nikdy nebylo nemocné, určitě i díky velkému množství mateřského mléka a UKKO Čaje na podporu kojení.“

Vyzkoušejte i vy jmenované metody (resp. Čaj na podporu kojení) a začněte si užívat příjemné a klidné noci. V tomto období je to skutečný dar, který prospěje oběma stranám.

Kategorie
Nejnovější příspěvky