Košík 0

Reflux a káva: opravdu mám zapomenout na kávu?

Vše o refluxu
02.08.2022
3770

"Proč nemůžu pít kávu, pokud mám diagnostikován reflux?” Mnozí si kladou tuto otázku a argument je na místě. Při diagnostice onemocnění člověk obvykle dostane jen chabý seznam zakázaných věcí od svého lékaře. Zdůvodnění však jen zřídka. Právě proto je už na čase dostat se na kořen věci a zodpovědět otázku, která se týká a zajímá mnohé zainteresované: Je, nebo není kombinace reflux a káva dobrá?

Začněme tedy od základů!

Účinek kofeinu

Je všeobecně známo, že káva obsahuje kofein, který samozřejmě lidi rozděluje na dvě skupiny. Někteří si myslí, že je to ďáblovo dílo (převážně díky energetickým nápojům), jiní ho považují za životabudič.

Málokdo ví, že asi 80% populace konzumuje tuto aktivní složku každý den (v nějaké formě) a každý rok vypijeme přibližně 800 miliard šálků kávy. Kofein se ale nachází mimo jiné v čokoládě, nealkoholických sycených nápojích, zmrzlině, některých lécích proti bolesti a slunečnicových semínkách.

Pravděpodobně jeho účinky na lidský organismus jsou vám dobře známy:

V případě pravidelné konzumace si ale tělo vytvoří toleranci vůči účinkům kofeinu. To znamená, že po nějaké době se po konzumaci stejného množství kofeinu výše uvedené účinky objevují jen v mírné formě.

Přejděme však k refluxu. Výzkum ukázal, že kofein jako aktivní složka může spouštět symptomy onemocnění, protože uvolňuje svěrač žaludku, který za normálních podmínek spolu s bránicí zajišťuje jeho otevírání a zavírání mezi jícnem a žaludkem.

Pokud se uvolňování svěrače stává častým, žaludeční kyselina bude proudit snáze zpět do jícnu. Tato skutečnost, je hlavní příčinou symptomů refluxu.

Na čem závisí obsah kofeinu v kávě?

Obsah kofeinu v kávě ovlivňují následující kritéria:

Existují dva druhy kávy – arabica a robusta. Obsah kofeinu v kávě arabica je 1,2-1,8% a v robustě to je 2,4 - 2,7%. Kromě toho je důležitá i kvalita kávy. Není například jedno, jestli si povídáme o kávové směsi, a zároveň není jedno odkud pocházejí kávová zrna. Běžným problémem je, že mletá káva je smíchána s pochybnou kávou, často jde o pražené obilí, což není zrovna nejšťastnější řešení pro celiatiky.

Pražení je klíčem k dobré kávě, uvolňuje se ale během něj kofein a kyselost se snižuje (tohle bude důležité později). Mnozí ani netuší, ale čím déle jsou kávová zrna pražena, tím nižší bude jejich obsah kofeinu. Kromě toho může být káva zpracována i s jinými látkami, jako je např. olej, nebo dokonce se používají i látky ke zvýšení lesku, aby byla kávová zrna co nejatraktivnější. To je stejný problém jako skutečnost, že v kávě mohou být zbytky rostlinných pesticidů.

Kofein je ve vodě rozpustná účinná látka, takže potřebuje čas na to, aby se rozpustila. Čím déle je káva namočená v horké vodě, tím vyšší bude obsah kofeinu v nápoji. Proto existuje rozdíl mezi rychle připraveným espressem a kávou s dlouhou přípravou (30 mg až 50 mg na šálek v porovnání se 75 mg až 130 mg na šálek). To také znamená, že italské espresso obsahuje méně kofeinu než dlouhá káva Američanů. Mysleli byste si to?

Další problém: obsah tříslovin v kávě

V případě kávy je sporný nejen obsah kofeinu. Pravděpodobně důležitější než kofein je obsah tříslovin. A to kvůli sliznici podrážděné žaludeční kyselinou (vnitřní stěna jícnu) a takzvané kontaktní době.

Co pod tím myslíme? Jelikož káva obsahuje mnoho kyselin, má negativní vliv na podrážděný jícen pacienta s refluxem, než se dostane přes něj do žaludku. To znamená, že může zvýšit typické příznaky refluxu, jako je pálení v oblasti hrudníku, kašel nebo potíže s polykáním. Tyto po vypití kávy s vysokým obsahem kyseliny člověk s refluxem pocítí prakticky okamžitě.

Obsah tříslovin v kávě je obzvláště problematický v případě pokročilejšího stadia refluxu, kdy je sliznice jícnu také podrážděná žíravým účinkem kyseliny. To znamená, že vaše možnosti nezávisí jen na tom, jaký druh kávy je pro vás vhodný (viz následující odstavec), ale také na stádiu vaší nemoci.

Proto je cílem právě to, abyste pili kávu s nízkým obsahem tříslovin. Takovou je vysoce kvalitní káva z neleštěných kávových zrn, ve kterých je poměr arabici k robustu (maximum) 80%: 20%. Nejlepší je připravit ji pomocí vysokotlakého kávovaru, aby bylo dosaženo nejnižšího obsahu kyseliny tříslové.

Závěr [může se nebo nemůže se pít káva]

Všichni jsme jiní, stejně tak i projevy refluxu jsou pro každého odlišné a také se lišíme v tom, kolik a jakou kávu konzumujeme. Je proto obtížné mít jasný a jednotný pohled na vztah mezi kávou a refluxem.

Myslíme si, že dobrá káva, připravená správně, není v žádném případě ďáblovo dílo, samozřejmě je-li konzumována s mírou. Každý však musí sám na sobě zjistit, jaké účinky má káva na jeho reflux.

Pokud se vaše příznaky refluxu po konzumaci kávy zintenzivní, je nejlepší přestat ji pít, dokud se znovu neobnoví zdraví sliznice jícnu. Zdraví podrážděného jícnu může být obnoveno věnováním pozornosti výživě, životnímu stylu a pravidelné konzumaci čajové směsi na zmírnění refluxu.

To, za jak dlouho lze tohoto stavu dosáhnout, se liší v závislosti na jedinci. Na základě zkušeností našich zákazníků s čajem na reflux, příznaky podrážděného jícnu zmizí v průměru do jednoho měsíce.

Proto doporučujeme našim zákazníkům, že mohou znovu začít pít kvalitní kávu s nízkým obsahem tříslovin, když se jejich příznaky refluxu (pocit pálení v hrudi, kašel, potíže s polykáním) vytratily. V této době se v jícnu vytvořila ochranná vrstva a zdraví jícnu se obnovilo nebo výrazně zlepšilo díky protizánětlivým, dezinfekčním složkám v čaji.

A jak je to s čajem?

Určitě jste i vy četli, že i čaj obsahuje kofein, takže otázka, jestli ho můžete nyní pít nebo ne, je jednoznačně na místě. Je situace natolik složitá jako s kávou?

Začněme s nejdůležitější věcí: kofein v čaji (mluvíme o listech čajovníku) se nazývá tein a absorbuje se ve vašem těle jinak než kávový kofein; stimulující účinek se dostaví později, ale na oplátku působí déle.

Nejvyšší obsah kofeinu najdeme v černém čaji, nejméně kofeinu obsahuje zelený čaj, ale jednou z největších výhod je, že vstřebávání kofeinu je rovnoměrné a s delším trváním.

Jak si čaj připravit?

I pro čaj platí, že čím déle jsou čajové lístky ve vodě, tím více kofeinu a kyseliny tříslové bude hotový nápoj obsahovat. Většina lidí si čaje s vysokým obsahem tříslovin připravuje nesprávně, takže stojí za to dodržet několik užitečných rad.

Černý, bílý, červený (ne však rooibos, ten nepochází z listů čajovníku, ale „z aspalathus linearis“ neboli „čajovce kapského“) a zelený čaj by neměly být luhovan po delší dobu (15 minut).

Číňané - kteří se tedy opravdu rozumějí tomu, jak správně připravit čaj - postupují následovně:

  1. Do přibližně 1-litrové konvice s filtrem vloží 1 až 1,5 čajové lžičky čaje a následně ho přelijí horkou vodou.
  2. Ale téměř okamžitě, po 1-2 vteřinách, tuto první várku vody i z listů slijí.
  3. Následně přichází druhá dávka horké vody, ve které se čaj louhuje po dobu 10 sekund, a teprve po této době si konečný výsledek nalijí do šálku.
  4. Čajové listy se mohou vařit 2-3 krát, takže je lze znovu použít.

Konečný výsledek: čaj bude chutný, ale nebude obsahovat kyselinu tříslovou a nebude mít ani hořkou chuť. Takto není třeba přidávat med nebo cukr, aby byl čaj chutný a aby se dal pít.

Je třeba dodat, že tento způsob se u bylinných směsí, jako například u čaje na reflux, který obsahuje různé bylinné přísady, nepoužívá, protože u nich je cílem právě extrahovat aktivní složky obsažené v léčivých rostlinách.

Na závěr jedna důležitá informace o Čajově směsi na reflux: některé bylinky, jako je například ibišek (který mnoho lidí používá ke zbarvení a dochucení čaje), nebo i máta peprná, mohou způsobit příznaky refluxu, takže si vždy při koupi čaje nejprve přečtěte jeho složení a teprve potom kupujte. My právě proto preferujeme sypané čaje, tady není žádným tajemstvím co čaj obsahuje, na rozdíl od čajů ve filtrech.

Při výběru ingrediencí pro Čajovou směs na reflux se proto zaměřujeme nejen na zmíněné ingredience, ale také na jejich součinnost, aby konečný výsledek mohl účinně bojovat s daným problémem.

Další články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky