Košík 0

Příčiny refluxu: existují, ale dá se jim předcházet

Vše o refluxu
28.07.2022
18231

Nebudeme vypisovat sáhodlouhý úvodní text. V tomto článku jsme posbírali do bodů jednotlivé škodlivé faktory, představující příčiny refluxu. Většina z nich je mnohým z nás důvěrně známá. Tady se však jedná o seznam škodlivých činností, takže naší prioritou bude spíše zapomenout na ně, vyloučit je ze svého života.

Přečtěte si těchto 10 bodů…

a pěkně postupně změňte svoji životosprávu i jídelníček tak, že se uvedených faktorů budete vyhýbat.

1. Více než 6 jídel denně

Výsledkem soustavné konzumace je téměř neustálá tvorba žaludeční kyseliny, takže není šance na to, aby si žaludek trošku odpočinul a ustal tlak na svěrač žaludku. Pouze dodáme, že věru i mlsání se považuje za jídlo.

2. Pozdní večeře (po šesté nejezte)

Pokud večeříte v pozdních hodinách, také se zvyšuje tvorba žaludeční kyseliny. Noc slouží k odpočinku a ne k trávení. V tomto případě rovnou zapomeňte i na klidný spánek.

3. Neustálý stres

Stres je škodlivý pro celý organismus a stojí na předním místě i co se týče vzniku a zhoršení refluxu a jeho příznaků.

4. Kouření

Kouření dráždí již tak poškozenou sliznici. Pokud by to nestačilo, na úrovni buněk odčerpává tolik živin, že až znemožňuje regeneraci sliznice nebo svalů svěrače.

5. Káva a některé čaje s vysokým obsahem tříslovin

Káva, černý, zelený, bílý a červený čaj (výjimkou čaje rooibos) mají sice vysoký obsah antioxidantů, ale na druhé straně obsahují také mnoho tříslovin.

Pokud si však výše uvedené čaje připravujeme správně, třísloviny lze minimalizovat (to platí i pro kávu).

Jaká je správná příprava čaje?

Čajové listy (v klasickém filtru nebo v papírovém filtru UKKO) zalijeme přibližně 80°C vodou a necháme louhovat půl minuty. Následně první výluh slijeme. Čajové listy opět zalijeme 80°C vodou a max. 10 vteřin necháme louhovat – a tento výluh vypijeme.

S kávou postupujte podobně: připravte ji při 80°C minimálně s minimálním tlakem 15 barů, aby obsah tříslovin v kávě zůstal nízký.

(Není pravda, že čím větší kávu (s větším množstvím vody) pijeme, tím bude slabší a bude obsahovat méně tříslovin – nezávisí to na množství vody či kávy, ale na teplotě a tlaku vody. Nezávisle na tom je však při refluxu lepší se těmto nápojům vyhýbat.)

6. Alkohol a sycené nápoje

Nemusíme příliš zdůrazňovat účinky alkoholu: překyseluje organismus a leptá sliznici. Stejně je to iv případě sycených nápojů: nadělají v stejně rozbouřeném žaludku skutečné tropické tornádo.

7. Ostrá paprika, křen a ostré aromatické koření

Podrážděnou sliznici pouze dále dráždí.

8. Mléko

Navzdory „pověře“ příznaky refluxu zmírňují pouze krátkodobě. Bohužel mléko sice „potlačuje“ příznaky refluxu, ale když ho žaludek začne trávit, opět se zvyšuje tvorba kyseliny.

9. Příliš mnoho bílkovin

Také trávení bílkovin zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny.

10. Následující jídla

Nejčastější jídla přispívající k refluxu:

Jistý stupeň úlevy přináší UKKO

Jistý stupeň úlevy UKKO Čajová směs na reflux

Správně užívaná UKKO Čajová směs na reflux může pomoci optimalizovat tvorbu žaludeční kyseliny, vytvořit na sliznici jícnu ochrannou vrstvu a také ochrání podrážděný jícen od infekcí. Je to také jeden z možných způsobů, jak eliminovat příčiny refluxu.

Každý hlt čaje přináší úlevu pro rozbouřený žaludek a nezmírní se pouze příznaky, ale pěkně postupně (a mírně) lze odstranit i samotné příčiny refluxu.

Všechny články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

 

Kategorie
Nejnovější příspěvky