Košík 0

Nachlazení a chřipka - na pomoc přicházejí léčivé rostliny

Posílení imunity
08.08.2022
506

Nachlazení a chřipka se řadí mezi onemocnění či vlastně stavy související s chladným počasím. Příchodem podzimních měsíců přichází pomalu i zmiňované chladnější sychravé počasí. Po horkých dnech, které i přes vysoké vedra zatěžující organismus, mnozí mimořádně mají rádi. přichází změna. Denní teploty jsou podstatně mírnější, noční teploty zase vyslovení svěží, někdy doslova nízké.

Mnozí z nás, kteří sledují předpovědi počasí, zaměřují svou pozornost na výlučně denní teploty. Třeba si však všímat i předpovědi na zbývající období dne. Ráno jdeme z domu nalehko, vždyť „hlásili“ 23 stupňů… takže oblečení tomu přizpůsobíme. Nepřizpůsobíme ho však ranním a večerním hodinám, kdy už věru ten chlad cítit.

Právě zde děláme zásadní chybu a vystavujeme svůj organismus zbytečným nebezpečím. Imunitní systém se nastartuje a neustále bojuje, aby nás ochránil a udržel v plném zdraví. Bohužel, těmto stavům způsobeným různými viry, bakteriemi a jinými patogeny se nedokážeme vyhnout pokaždé. Darmo saháme po různých přípravcích, lécích, vitamínech, tyto neduhy nás neminou téměř nikdy.

Existuje však jedna možnost, jak je udržet co nejdál od sebe, nebo se s nimi popasovat v co nejkratším čase. Příroda kolem nás je domovem mnoha rostlin, jejichž léčivé účinky jsou známy již celá staletí. V pokračování si představíme účinky některých nejznámějších.

1. Zázvor

Zázvor - nachlazení a chřipka

Jedná se o jednu z našich nejoblíbenějších léčivých rostlin, i když je to vlastně kořen rostliny. Jako složka je přítomna v mnoha přípravcích a tak je tomu i v našem případě. Ať už je to Čajová směs na posílení imunity, nebo Čajová směs pro hubnutí, zázvor představuje jednu z nejdůležitějších složek těchto směsí. Největší výhodou této rostliny, kterou lze konzumovat i čerstvou, je, že mimořádným způsobem posiluje imunitní systém, právě proto může hrát důležitou roli v případě prevence výše zmíněných onemocnění. Díky antibakteriálním účinkům pomáhá udržovat čisté dýchací cesty, ale působí i proti horečkám.

Na zázvor bychom neměli zapomínat ani tehdy, když jsme onemocnění již překonali, protože může:

2. Jitrocel kopinatý

Jitrocel kopinatý - Nachlazení a chřipka

Tato rostlina je mnohými považována za plevel lemující stezky a cesty, ale jde o jednu z nejznámějších léčivých rostlin účinných v případě nachlazení. A ne náhodou! Podporuje vykašlávání hlenu, zmírňuje kašel a právě díky těmto účinkům je základní složkou celé řady medicínských přípravků. Pročišťuje dýchací cesty, disponuje protizánětlivými účinky a posiluje imunitní systém.

Ne náhodou se dostal jako jedna ze složek i do naší Čajové směsi na reflux.

3. Bezový květ

Bezový květ - Nachlazení a chřipka

Květ bezu je dobrý nejen pro přípravu sirupu a oblíbené lahodné limonády, ale vývar z květů může v případě nachlazení zmírnit kašel, horečku. A nejen to! Díky schopnosti rozpouštět hleny je mimořádně prospěšný v případě zahlenění při nachlazení a chřipce. Usnadňuje vykašlávání nahromaděných hlenů. Kromě toho velmi dobře podporuje pocení, působí jako imunostimulant, proto je nezbytnou součástí přírodní lékárničky, pokud je řeč o nachlazení a chřipce.

4. Skořice

Skořice - Nachlazení a chřipka

Mimořádně intenzivní aroma, specifická chuť – to je skořice. Mnozí si ji spojují s pečením perníků, ale její využití je mnohem širší. Představuje všestrannou léčivku, která je součástí přírodních léčivých čajů, jelikož působí proti kašli a stavy související s ním. Kromě toho má dezinfekční, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Usnadňuje dýchání v těch případech, kdy je nádech z důvodu rýmy ztížen.

Skořice je také jednou ze složek Čajové směsi na hubnutí.

5. Květ lípy

Květ lípy - Nachlazení a chřipka

Lipový květ, tedy nápoje z něj připravené, se pyšní lahodnou chutí, ale my v UKKO jsme ji do naší směsi přidali z jiných příčin. Podporuje pocení, vykašlávání, rozpouští hleny, zmírňuje horečku a posiluje imunitní systém. A právě pro tyto vlastnosti je důležitou součástí Čajové směsi na posílení imunity.

Kromě toho má uklidňující a diuretické účinky, zmírňuje křeče, takže právem se používá jako těžká zbraň v případě nachlazení a chřipky.

6. Šípky

Šípky - Nachlazení a chřipka

Snad už každý slyšel, že k nachlazení, nebo jako prevenci proti němu, se doporučuje konzumace šipek. Účinky plodů tohoto ostnatého keře byly rozpoznány již ve starověku! Šipky disponují vysokým obsahem antioxidantů, jakož i zinku, mědi, železa, hořčíku, vlákniny, kyseliny listové a vitamínů. Je obrovskou zásobárnou vitamínu C, protože 100 g surivých šipek obsahuje až 400 mg této účinné látky. Jejich konzumace se doporučuje také jako prevence onemocnění: plody obsahují všechny takové živiny, které zvyšují zužitkování vitamínu C.

Drobné načervenalé plody typického tvaru jsou známé svými účinky v případě posílení imunity, zmírnění zánětu a také infekcí dýchacích cest,

Shrnutí...

Ve jmenování bylinek bychom mohli pokračovat, avšak na další si necháme prostor v dalším článku. Nyní jsme se zaměřili hlavně na ty nejznámější, které jsou nápomocné při nachlazení a chřipce.

Přírodní lékárnička je skutečně nevyčerpatelná, protože kromě jmenovaných nám nabízí spoustu užitečných léčivých rostlin. Všechny, i ty známé, ale i ty méně známé, představují řešení na celou řadu onemocnění, nepříjemných stavů, se kterými se setkáváme na denní bázi.

Seznam léčivek účinných proti nachlazení by nebyl úplný, kdybychom například nezmínili meduňku lékařskou, heřmánek, tymián, rozmarýn, ibišek, šalvěj… Každá z nich se pyšní vlastnostmi, které pomáhají překonat onemocnění.

Čajová směs na posílení imunity představuje dokonalé řešení, ať už máme na mysli prevenci nebo léčbu již propuknutého onemocnění. Dokonalý poměr složek, jejich vzájemná synergie, nemluvě o lahodné chuti – a léčba může začít.

Kategorie
Nejnovější příspěvky