Košík 0

Může se pít káva během kojení?

Kojení
12.08.2022
10897

Kolik obětí je třeba učinit během těhotenství a kojení? Jaké potraviny a nápoje by měly být konzumovány v zájmu zdravého vývoje dítěte? A také mnohé, někdy až velmi unavené maminky zajímá, jestli se může pít káva během kojení, nebo je tento nápoj v tomto období spíše zakázán?

Pokud hledáme informace na internetu a chceme dělat vše správně, obdržíme zpravidla jednoznačnou odpověď. Během kojení se musíme vzdát mnoha věcí. Je tomu však opravdu tak? Opravdu se musíme vzdát oblíbené ranní kávy, když kojíme, nebo pokud na to jdeme moudře, tak si ji můžeme dopřát?

Jídla/nápoje začínající určitými písmeny

Na internetu najdete řadu článků o tom, které potraviny mohou mít negativní vliv na dítě, pokud je budeme konzumovat během kojení. Kolují tam i takové fámy, že jsou zakázány například ty, které začínají určitým písmenem, uveďme například „K“...

...od kapusty přes kedluben po květák…

Možná nikdy nezjistíme, odkud pocházejí tyto seznamy, ale v éře „odborníků“ není divu, že existují.

Jediným problémem je, že ve většině případů tyto zákazy nemají žádný vědecký základ. Nebo se odvolávají na studie provedené na malém vzorku respondentů, která není dostatečně velká. Dokonale však poslouží k tomu, aby v kruhu maminek vyvolaly nekonečné výčitky svědomí.

No a stejně je to kávou: na mnoha fórech a stránkách se dočtete, že pokud maminka pije kávu, může to ovlivnit spánkové návyky jejího děťátka. Zároveň ale přiznávají, že toto tvrzení zatím nikde a nikdo nedokázal. Jinými slovy, v souvislosti s těmito „zákazy“ platí v podstatě zásada „je lepší se bát, než se leknout“.

Vliv zákazu na duševní stav matky

Přílišný strach o miminka je v dnešní době běžný jev. Snažíme se vše dělat důkladně a v mnoha případech to zbytečně přeháníme a týráme sebe samy.

Samozřejmě, že věnování pozornosti jistým věcem je skvělá věc, ale zapomínáme na to, že v případě neustálé frustrace můžeme miminku i ublížit.

Tak tedy můžeme pít kávu během kojení nebo ne?

Jednoduše řečeno: ANO.

Otázka však není tak jednoduchá, nedá se aplikovat námi obecně na každého. Ve zkratce: neexistuje ani jednotná odpověď. Podívejme se proč!

Kofein se v těle dospělého člověka vstřebává poměrně rychle: v krvi lze zjistit po 15 minutách a trvá přibližně 1 hodinu, než dosáhne maxima. Podle odhadů se do organismu děťátka dostane asi 10 procent množství matkou přijatého kofeinu. V případě těch nejmenších je metabolismus mnohem pomalejší než u dospělých. To znamená, že zatímco průměrný poločas kofeinu v případě matky je 4 hodiny, miminka k tomu potřebují přibližně 3-4 dny. A to je podstatný rozdíl!

S přibývajícím věkem miminka se situace zlepšuje – půlroční batole odbourává kostfein už ejně rychle jako dospělý. Jinými slovy, pokud po kávě až tak příliš netoužíte, možná by se vyplatilo prvních pár měsíců vynechat její konzumaci. A pokud kávu pijete jen kvůli samotnému rituálu, můžete si vybrat i možnost bez kofeinu nebo starou dobrou náhradu kávy z pražené čekanky.

Doporučení americké CDC

Americký institut Health and Epidemiology Institute omezil denní doporučené množství kávy na 300 mg, což odpovídá 2-3 šálkům lahodného nápoje. Odborníci ústavu upozornili, že větší množství, než je toto, už může miminku ublížit...

..a množství 10 šálků denně může mít na prcka již mimořádně vážný vliv. Podle jejich výpočtů se množství kofeinu z mateřského mléka vyloučí do 1-2 hodin po konzumaci, takže i s tímto časovým intervalem je třeba počítat.

Sledujte, jak vaše dítě reaguje na kávu!

Vzhledem k tomu, že miminka nejsou stejná, i na kofein reagují odlišně. Vyplatí se proto pozorovat, jak se vaše děťátko chová vlivem kávy. Pokud bude rozrušeno a nespí tak dobře, vynechejte kávu na několik dní a uvidíte, jestli se věci vrátí do normálu. Pokud ano, odpověď na otázku v úvodu je jasná: přestaňte pít kávu, alespoň několik dní!

Může se stát také to, že dítě naopak na kávu reagovat nebude vůbec. V tom případě se jí vzdávat nemusíte. Střídmost je však i v tomto případě velmi důležitá, snažte se nepřekračovat 1-2 šálky denně!

Jakkoli se však rozhodneme v souvislosti s kávou, na pravidelný pitný režim nesmíme zapomenout. Ten je pro tvorbu mateřského mléka mimořádně důležitý. Abyste se nemuseli zbytečně trápit, vsaďte na UKKO čajovou směs na podporu kojení. Dodržením jeho přípravy a dávkování je zajištěn příjem tekutin, ale jeho pozitivní účinky mají daleko širší dosah jak na maminku, tak na dítě.

Kategorie
Nejnovější příspěvky