Košík 0

JAK SPOLU SOUVISÍ REFLUX A ÚNAVA?

Vše o refluxu
25.07.2022
2163

Přetrvávající únava, nedostatek spánku, slabost: mnohé ani nenapadne, že samotný reflux a únava mohou nějakým způsobem spolu souviset.

Reflux se v dnešní době považuje za civilizační onemocnění, proto mnozí se mohou potýkat s uvedenými obtížemi. Málo se však mluví o tom, proč může být reflux spojen s vyčerpaností a proč se vyplatí věnovat pozornost tomuto běžnému příznaku.

Představuje únava jeden z následků refluxu?

Když si vzpomeneme na reflux, resp. na jeho typické příznaky, mnohým jako první napadne pálení žáhy. Ovšem dalšími častými příznaky jsou také časté říhání, kyselý pocit v ústech a bolesti žaludku. Mohli bychom se však třeba vsadit, že jen málokoho napadne spojení reflux a únava. Přitom není neobvyklé, že si postižení pacienti stěžují na neustálou vyčerpanost. Jelikož však samotná únava může být způsobena nespočtem faktorů, mnozí zainteresovaní ji obvykle ignorují a většina se jí ani nezabývá.

A věru by měli!

Za pocitem únavy během dne může být také takzvaný tichý reflux, který v mnoha případech způsobuje potíže výlučně v noci. Proč? Z důvodu polohy vleže se žaludeční kyselina snáze vrací zpět do jícnu, což zase může ztížit spánek. A toho výsledkem je, že únava a vyčerpání se následující den dostaví jako kdyby byly naplánovány.

V souvislosti s tichým refluxem je třeba také poznamenat, že jelikož nevykazuje typické příznaky refluxu, je mnohem obtížnější ho rozpoznat. Na co byste si však měli dát obzvlášť pozor, je takzvaný pocit boule v krku, nutkání na kašel po uložení se na spánek, a ano, i pocit ospalosti během dne.

Proč způsobuje reflux únavu?

Prvním logickým vysvětlením je samozřejmě nekvalitní spánek, který je typickým doprovodem onemocnění. V mnoha případech se pocit pálení žáhy v noci zintenzivňuje a osoby trpící refluxem mohou trpět záchvaty kašle. Z důvodu nedostatečného a nekvalitního odpočinku v důsledku častého buzení v noci lidský organismus nedokáže správně fungovat a často se i ta nejjednodušší činnost jeví jako namáhavá.

Další možnou příčinou přetrvávající únavy je takzvaná erozivní ezofagitida, čili zánět jícnu. Spodní část jícnu je v tomto případě zanícená a tzn. ulceruje, čili vznikají na něm vředy, což může být doprovázeno krvácením. Krvácení může vést zase k anémii, resp. prostřednictvím ní k přetrvávající únavě.

Kromě výše uvedeného může být únava i vedlejším účinkem léků užívaných na reflux. Problémem jsou na jedné straně řešení aplikovaná bez lékařského dozoru, ale také v souvislosti s inhibitory protonové pumpy bychom měli být opatrní. Ty totiž mohou snížit tvorbu žaludeční kyseliny natolik, že organismus nebude schopen účinně extrahovat vitamín B12 a železo z konzumované výživy a v důsledku jejich nedostatku může vzniknout anémie.

Únava způsobená refluxem může souviset is nadváhou; toto onemocnění je běžnější u osob trpících nadváhou, proto se určitě vyplatí pustit se do změny životního stylu. Nakonec, takto lze dosáhnout změny, které ovlivní celý organismus.

Jedním z řešení tohoto problému může být například čaj na reflux. Obsahuje směs přírodních léčivých rostlin, jejichž prospěšné účinky po krátké době užívání přinesou zmírnění nepříjemných příznaků a obtíží. Nedovolte, aby vám problémy s refluxem a následné únavy ztrpčovaly běžné dny, vsaďte na sílu přírody.

Článek, který vám také doporučujeme přečíst, pokud trpíte refluxem: Stres: nejlepší přítel refluxu – ve kterém rozebíráme vliv stresu na vznik refluxu.

Kategorie
Nejnovější příspěvky