Košík 0

Toto pomáhá: 5 druhů zeleniny přátelských k refluxu

Vše o refluxu
02.08.2022
4147

Jedním z největších obav pacientů trpících refluxem je pocit, že nemohou nic jíst a že jejich život bude nyní plný odříkání se všeho dobrého. Právě tento omyl bychom prostřednictvím tohoto článku chtěli vyvrátit. Mnozí nevědí, že existuje 5 druhů zeleniny přátelských k refluxu. A právě ty budou tématem tohoto článku.

„Nepřejídejte se a vyhýbejte se následujícím jídlům, nápojům...“ - zní to velmi povědomě, že? Po vyslechnutí děsivé diagnózy dostaneme téměř nekonečný seznam o tom, co je v zásadě zakázáno konzumovat.

Vzhledem k tomu, že reflux zhoršují, je třeba se obloukům vyhnout následujícím potravinám a jídlům:

V pořádku tedy. "Tak ale co můžu jíst?"

Nezoufejte, představíme vám 5 druhů zeleniny, které můžete klidně konzumovat a nemusíte se bát nudných receptů. Z těchto pochoutek si můžete udělat božské nápoje, k nimž vám teď dáme pár tipů.

1. Okurka

Okurky patří mezi zeleninu, jejíž pravidelná konzumace může udržet žaludeční kyselinu pod kontrolou. Okurka obsahuje nejen antioxidanty, ale také proteázy, které na jedné straně pomáhají rozkládat potraviny bohaté na bílkoviny a na druhé straně čistí střeva od patogenů.

Kromě toho jde o mimořádně nízkokalorickou zeleninu (12 kalorií na 100 gramů), na druhé straně je ale bohatá na vitamíny a minerální látky, a má vysoký obsah vody díky čemuž výborně hasí žízeň.

Nicméně, většina vitamínů je obsažena ve slupce okurky, takže si ji důkladně omyjte a použijte na salát, smoothie nebo shake, protože díky alkalizačním účinkům právě slupka neutralizuje žaludeční kyseliny.

Okurky můžete použít na smoothie v kombinaci s kapustou, hruškou, koriandrem a zázvorem (ale z něj jen málo, protože zázvor může dráždit jícen). Buďte kreativní, nebojte se experimentovat, vytvořte si ten nejvhodnější recept.

2. Špenát

Je pravda, že je velmi chutný jako přívarek nebo polévka, ale my raději doporučujeme syrový špenát, protože ten neutralizuje škodlivé účinky kyselých jídel a pomáhá udržovat zdravou rovnováhu pH.

A pomocí mixéru z něj můžete rychle připravit lahodný energetický nápoj. Smíchat jej můžete s banány, hruškami nebo meruňkami; stačí přidat trochu vody a citrónové šťávy k dochucení a osvěžující nápoj je připraven. Skutečná letní energetická bomba.

Je také důležité vědět, že špenát je bohatý na antioxidanty, enzymy, protein-tvořící aminokyseliny, vitamín K a fytoživiny. Proto v případě refluxu by se měl konzumovat jedině v syrovém stavu, protože při vaření se z něj uvolňují kyseliny.

Ochutnejte toto (smíchejte následující ingredience):

Co se citrónové šťávy týče, zacházejte s ní opatrně, protože může dráždit jícen! Konzumaci citrusových plodů doporučujeme jen těm, kteří alespoň jeden měsíc užívají čaj na reflux a pocit pálení v hrudi a kašel již pominuly.

3. Brokolice

Děti by při slově brokolice nejraději uprchly ze světa. Přitom – je-li správně připravena – jde o vzrušující a lahodnou přílohu, která je navíc i zdravá. Ne náhodou se scéna matky bojující s dítětem odmítajícím brokolici odehrála už v mnoha filmech.

Jednou z největších výhod brokolice je, že disponuje mimořádným obsahem probiotik, tj. „dobrých bakterií“. Ty pomáhají obnovit harmonii střevní flóry. Ano, toto je to probiotikum, které vídáte v reklamách, a je k tomu dobrý důvod – zdraví tlustého střeva. Pokud vás trápí reflux, budete ji milovat, protože brání šíření „špatných bakterií“, takže šance, že onemocní svěrač mezi žaludkem a jícnem se snižuje.

Kromě toho brokolice posiluje imunitní systém, pomáhá v boji proti cukrovce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a obsahuje životně důležité vitamíny a minerální látky. Jen tak pro zajímavost: brokolice je zelenina, která má nejvyšší obsah vitamínu C.

Ve formě zeleného smoothie nejenže tvaruje postavu, ale také napomáhá metabolismu a trávení.

Ochutnejte toto (smixujte podle chuti):

Vyzkoušejte různé poměry uvedených zelenin v nápoji a najděte kombinaci, která vám chutná nejvíc.

4. Ředkvička

Ředkvička je vynikající lék proti refluxu, který je stejně zdravý a chutný jako výše uvedené zeleniny. Mimo jiné má také nízký obsah kalorií. I když jí dáváme přednost spíše k snídani jako „přílohu“, s malou tvořivostí z ní můžeme vyčarovat božské smoothie, jehož konzumace je prospěšná pro střeva. Plus obsahuje důležité vitamíny A.

Tajemství a síla ředkvičky spočívá v obsahu rostlinného hořčičného oleje, který snižuje tvorbu žaludeční kyseliny. Stejná složka však může dráždit sliznici, takže ji konzumujte jen tehdy, když se obnoví zdraví sliznice jícnu. Vyzkoušejte to, a pokud se neobjeví příznaky refluxu, tak ji vysloveně doporučuji, zejména při konzumaci čaje na reflux.

5. Kapusta kadeřavá

Kapusta je alkalická potravina bohatá na vitamíny K a C, vápník a antioxidanty. Obsahuje také velké množství bílkovin a je proto vynikající alternativou namísto živočišných bílkovin. Experti o ní mluví jako o superpotravině, která má blahodárný vliv na organismus.

Následující recept je dokonalou kombinací výše uvedených druhů zeleniny, takže s ní experimentujte směle:

Plus tajnou zeleninou proti refluxu může být také avokádo, které je ideální složkou ve smoothie. Navíc může být také božským základem různých krémů. Neexistuje nic lahodnějšího než doma připravené guacamole. Vyzkoušejte výše uvedené a máte-li vlastní zkušenosti, klidně nám je napište.

Vyplatí se vědět, že...

...spotřeba některých z výše uvedených druhů zeleniny (a ovoce) se osobám postiženým refluxem obecně nedoporučuje. A to i přesto, že se během výzkumů ukázaly jako prospěšné v boji proti refluxu. Působí totiž alkalizujícím způsobem na žaludek (tj. snižují množství kyseliny v žaludku) a pomáhají trávení.

Například ředkvičky, citrony, pomeranče a jiné citrusové plody jsou takzvané „kontaktní“ potraviny, které mají velmi dobrý účinek na žaludek (takže jsou vhodné na reflux). Mohou však dále zhoršovat stav podrážděného jícnu a tím i související symptomy (např. pálení, kašel). Takže nejsou vhodné při refluxu:).

Stručně řečeno: Pokud se už dostaly dolů, udělají dobře, ale než se tam dostanou, mohou věci zhoršit. Řešením je vyléčení jícnu, a poté můžete konzumovat i kontaktní potraviny. Jak? Například Čajovou směsí na reflux, která vytváří ochrannou vrstvu na sliznici.

Konzumaci kontaktních potravin doporučuji především těm, kteří užívají čaj na reflux pravidelně už alespoň měsíc. Na základě zkušeností víme, tento čas je potřebný pro obnovu zdraví sliznice jícnu, a to díky protizánětlivému a antiseptickému účinku ochranné vrstvy tvořené aktivními složkami čaje.

Mimochodem, to, jaký účinek mají jednotlivé potraviny, se může lišit (protože každý člověk a každý stav je jiný). Z toho důvodu je nejlepším řešením, budete-li trochu experimentovat a pokud vám nebudou způsobovat problémy, můžete je konzumovat s mírou.

Další články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky