Košík 0

Vysoký krevní tlak: zavádějící mylné představy a mýty

Vysoký krevní tlak
04.08.2022
503

V souvislosti s tím, kolik lidí ve skutečnosti trpí hypertenzí, máme k dispozici pouze přibližné odhady. Ve vyspělých zemích sice existují nějaké údaje – přibližně 15% obyvatelstva trápí vysoký krevní tlak – odborníci však předpokládají, že tento poměr je podstatně vyšší. Toto je však již tak dostatečně vysoké číslo k tomu, aby se vytvářely různé mýty na toto téma. 

Vzhledem k tomu, že zvýšený krevní tlak může být příčinou mnoha vážných onemocnění, vyplatí se vyvrátit mnohé mylné představy, kvůli kterým mnozí lidé berou tento příznak na lehkou váhu.

Podívejme se, které informace o vysokém krevním tlaku jsou mylné!

1. Pokud by byl vysoký, určitě bych to už cítil

Je sice pravda, že existují jisté příznaky vysokého krevního tlaku, tyto však nejsou tak specifické, abychom hned měli podezření na toto onemocnění. Ba co víc!

Ve většině případů na hypertenzi nepoukazují vůbec žádné příznaky, a proto je tak záludná. Ale v případě, že pociťujete pulzování v zátylku, únavu, závratě, nebo se u vás zhoršila schopnost koncentrace a často se bezdůvodně potíte, sáhněte po tlakoměru!

2. Na vysoký krevní tlak jsem ještě mladý

Zvýšený krevní tlak se nejčastěji spojuje spíše s vyšším věkem, ale…

… vlivem, resp. důsledkem nedostatku pohybu a konzumace ultra-zpracovaných potravin, které obsahují málo vlákniny a většinou umělé přísady, dnes toto onemocnění nešetří ani mladší věkovou kategorii. Důvodem je nadváha způsobená nesprávnou výživou, stres a celá řada škodlivých návyků. Takže ani mladá generace nemůže usnout na vavřínech, i přesto, že nedovršila 60 let.

3. Vypočítal jsem si to a tlak mám pořád v pořádku, matematika přece nepustí

"Jaká matematika?" - můžeme se nyní ptát, a právem.

Existuje mylná představa, že ještě přijatelnou systolickou hodnotu získáme připočtením čísla 100 ke svému věku. To by znamenalo, že ve věku 50 let se hodnota 150 ještě považuje za přijatelnou. Situace je taková, že to NENÍ PRAVDA!

Maximální hodnota krevního tlaku je 140/90 mmHg, vyšší hodnota se již považuje za problematickou a je třeba se tím zabývat.

4. S vysokým krevním tlakem je sport zakázán

Můžete si říci, že jde o dobrou výmluvu. Samozřejmě, při hypertenzi se doporučuje vyhýbat příliš intenzivnímu pohybu; nechtějte se stát někým, jako je například iron-man nebo wonder-woman. Stejně ani závod Spartan race není určen konkrétně pro vás. Naopak, rychlá chůze nebo nějaký snazší sport vám mohou pomoci při hubnutí, a co je nejlepší, i při snížení krevního tlaku.

5. Vysoký krevní tlak přichází s věkem, nelze mu zabránit

V souvislosti s mnoha onemocněními zazní zlověstné konstatování, že „to přichází věkem“, a tudíž nelze s tím nic dělat. Stále častěji se však upozorňuje na to, že by tomu tak vůbec nemělo být. Stejně neplatí ani to, že je-li někdo mladý, musí být i zdravý.

Ve většině případů se totiž chorobný stav nevyvine v důsledku dědičných faktorů, ale proto, že se o sebe nestaráme, zanedbáváme své zdraví. To platí také pro vysoký krevní tlak. V zájmu prevence a zabránění jeho vzniku můžeme udělat hodně. Udržujte svou optimální tělesnou hmotnost, zařaďte do denní rutiny pravidelný pohyb a dodržujte zásady zdravé výživy – účinky na sebe nenechají dlouho čekat.

6. Vysoký tlak mám jen proto, že jsem nervózní u lékaře

Je pravda, že takzvaný „syndrom bílého pláště“ existuje. Často se však jedná jen o výmluvu, proč by člověk neměl brát tento problém vážně. Samozřejmě, kvůli stresu při návštěvě jakékoli ordinace může být krevní tlak dočasně zvýšen, proto se vyplatí pravidelně si jej měřit doma. Jedině takto zjistíte, zda jde opravdu jen o problém v ordinaci, nebo o něco víc.

7. Vysoký krevní tlak není velký problém, není třeba se ho bát

Pokud nemoc nezpůsobuje příznaky, je snadné obejít výše uvedené tvrzení. Vysoký krevní tlak však může časem vést k rozvoji komplikací zasahujících kardiovaskulární systém, proto je v každém případě třeba léčit. Ale i přesto je nejlepší samozřejmě prevence!

8. Dobré budou i léky od souseda

Takzvaná samoléčba představuje u nás již téměř „národní sport“. Lidé si navzájem posouvají různé lékařské rady. Dokonce není vzácné ani to, že si navzájem posouvají i léky. Klasické smýšlení typu „když to zabralo u tety Marie, bude fungovat iu mě“ je mimořádně nebezpečné, jelikož výběru vhodné léčby vždy předcházejí důkladná lékařská vyšetření.

Důležité! Nikdy a za žádných okolností byste neměli užívat produkt, který byl předepsán pro někoho jiného!

9. Pravidelná kontrola je jen ztráta času

Žádné onemocnění není nikdy statické. Vždy se může změnit k horšímu nebo k lepšímu. Účelem zmiňovaných pravidelných kontrol je včas odhalit tyto možné změny a pokud je to nutné, nastavit nebo předepsat jinou léčbu.

Přírodní pomoc bez přísad? Máte ji po ruce! UKKO Čajová směs na vysoký krevní tlak obsahuje bezpečně uživatelné léčivé rostliny, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém. Jejich užívání může být prospěšné také proti příznakům a komplikacím vznikajícím v důsledku vysokého krevního tlaku.

Kategorie
Nejnovější příspěvky