Košík 0

Skryté kalorie, nebo 10 faktů, které sabotují hubnutí

Hubnutí
02.08.2022
452

Rozhodli jste se pro tvrdou dietu, opravdu do toho vložíte vše, co jen jde, ale z nějakého důvodu se vás kila tvrdohlavě drží? Kalorie jsou počítány, zdravé potraviny nakoupeny, a přesto výsledek nepřichází... ptáte se: „Proč je to tak?“ - ačkoli máte pocit, že jste udělali všechno.

Často se setkáváme s touto otázkou a často to slyšíme od těch, kteří chtějí zhubnout. Podezřele chutné občerstvení již nahradili zdravými „pochoutkami“, počítají kalorie a příjem sacharidů (jak tak), odhodlaně sportují, ale…

I přesto však asi dělají něco špatně, protože ne a ne dosáhnout svého cíle, ať už je to plošší břicho nebo nižší číslo na váze.

Právě proto jsme pro vás sesbírali 10 faktů, která nejsou zcela zdravá a neškodná, a která mohou velmi snadno sabotovat vaše snahy zhubnout.

Přečtěte si následující seznam důkladně až do konce, protože čím více bodů se vám bude zdát povědomých, o to více se vás to týká!

#1: Vynecháte jedno jídlo

Protože si myslíte, že i těchto několik stovek kalorií méně se počítá; proto nejíte snídani nebo večeři, přičemž bylo ale opakovaně prokázáno, že je mnohem efektivnější jíst menší porce několikrát denně, než se postit.

Proč? Odpověď je jednoduchá: díky zrychlenému metabolismu snadněji shodíte kila za předpokladu, že dodržujete předepsaná kalorická omezení. Naštěstí si stále více lidí uvědomuje, že absence jídla může náš cíl vést negativnějším směrem, protože metabolismus se zpomaluje kvůli ztrátě živin.

Proto je základním pravidlem:

Pamatujte: nebudete-li jíst dost, nebudete mít energii na cvičení a pohyb, mimo jiné mnohem snáze opět propadnete nezdravým věcem (lákavé chipsy apod.).

# 2: Vysadíte veškerý tuk ze stravy

Vždyť z tuku se tloustne, myslíte si, protože je špatné ho mít pod bradou, na břiše a stehnech. Jenže, ne všechen tuk je považován za nepřítele.

Je pravda, že je třeba se vyhýbat trans-tukům. Pokud byste nevěděli, trans tuky jsou nenasycené mastné kyseliny, které vznikají hydrogenizací rostlinného oleje. Zpracované potraviny jsou jimi obvykle plné, ale konzumace více než dvou gramů denně významně zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Z tohoto důvodu by se třeba vyhýbat určitým typům margarínů, polévkám v prášku, jídlům připraveným na tuku (restaurace, závodní jídelny), zákuskům plněným krémem a také jídlům z rychlého občerstvení.

Ale – a toto je velmi důležité: existují i zdravé tuky, které naše tělo potřebuje a které jsou nejen zdravé, ale dokonce podporují hubnutí. Zdravé tuky chrání srdce, zabraňují krvácení a mají protizánětlivý účinek. Také snižují hladiny špatného cholesterolu v těle a zlepšují mozkové funkce a funkce buněk.

Mezi zdravé tuky patří mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6). Špatnou zprávou je, že tyto naše tělo nedokáže produkovat, takže je třeba je doplnit prostřednictvím konzumované potravy. Zdravé tuky obsahují následující potraviny:

A jaké množství z nich je třeba zkonzumovat? 20-35 procent denního příjmu potravy dospělého člověka by měl tvořit tuk az toho až 10 procent může být nasycený tuk. Vypadá to složitě? Zkuste si smíchat mletá lněná semínka s chia semínky s řeckým jogurtem... ti, kteří to vyzkoušeli, si pochvalují.

# 3: Jíte zdravé pochoutky plným přehrštím

Vždyť jsou-li zdravé, můžete z nich jíst tolik, kolik chcete, je tak?

Ne! V případě diety představuje míra mimořádně důležitý aspekt a nezáleží na tom, co jíte. Zbytečně jsou například mandle nebo avokádo zdravé a doporučené, jedná se o skutečně kalorické bomby, takže s nimi můžete snadno překročit váš denní kalorický limit.

Víme, že samotné počítání kalorií je pro každodenní život otravné, ale to neznamená, že jej můžete zanedbat, protože téměř každý podceňuje denní příjem kalorií. Poznáte to, „tento koláček se ještě vejde, sotva jsem dneska něco jedl..."

Na základě jednoho průzkumu lze propadnout omylu, pokud vidíte na etiketě daného výrobku, že je zdravý. Je téměř zaručeno, že přijmete více kalorií denně, než je potřeba.

# 4: Život bez dezertů

Možná to zní překvapivě, ale konzumace sladkostí může být dobrá věc, zatímco jejich úplné vysazení může dokonce vést nesprávným směrem.

Izraelští vědci také zjistili, že sladkosti konzumované v časných dopoledních hodinách mohou dokonce pomáhat při dietě. To samozřejmě neznamená, že ke ranní čajové směsi na hubnutí můžete sníst polovinu mrkvového dortu, ale několik kostek tmavé čokolády neuškodí, právě naopak, může dokonce pomoci.

# 5: Jsou produkty bez cukru novým ternem?

Ne, nejsou! Přitom, jak jsme na sebe hrdí, když ze všeho vybíráme produkty bez cukru/dietní/bez kalorií, nicméně pokud je to na etiketě, pak je to pro nás určitě dobré.

Vyhrňte si raději rukávy na svých tréninkových tričkách, protože to, že je něco bez cukru, neznamená automaticky, že je to také zdravé. Mnohé z těchto produktů obsahují umělá sladidla, která mohou poškodit účinnost diety.

# 6: Vyhněte se rutině

Někdy nezaškodí trochu změny, ať už je to změna tréninku nebo diety, protože tělo si lehce zvykne na monotónnost, a to neprospívá při snaze redukovat hmotnost.

Na jedné straně je pohyb důležitý, ale cvičení by nemělo být nudné: 50 bříšků, 50 dřepů, 20 minut na běžícím pásu, krátký aerobik…

Budete-li dodržovat stejný tréninkový plán celé měsíce, vaše tělo se dostatečně nezmění, takže nebude spalovat tolik tuku, kolik chcete.

Na druhou stranu, buďte stateční (experimentujte) v jídle, mějte vždy něco zajímavého v každodenním životě, protože kombinace kuřete s hnědou rýží rychle „omrzí“ váš žaludek. Naštěstí, dnes už díky internetu lze získat celou řadu inspirací na zdravé a chutné recepty.

# 7: Bezlepková dieta, i když ji nepotřebujete

Protože lepek je špatný, takže se mu budete vyhýbat i tehdy, když nejste alergičtí. Ne vždy je to však šťastná volba, protože máme spoustu bezlepkových potravin, které mají mnohem více kalorií než jejich „tradiční“ verze.

Například bezlepkový chléb může mít dvakrát vyšší počet kalorií než celozrnný pšeničný chléb. Jeden americký výzkum také prokázal, že v případě konzumace pšeničného pečiva se spotřebitelům ukládalo v oblasti břicha méně tuku.

Pokud trpíte citlivostí na lepek, neexistuje jiná možnost. Pokud však patříte mezi ty šťastné a tento problém vás obešel, můžete klidně jíst celozrnné potraviny, protože jsou zdravé.

# 8: Přestěhujte se do posilovny

.. a cvičit, cvičit, cvičit. Z toho problém mít nebudete...

Nebo naopak?

Prozatím se také ukázalo, že pokud nedopřejete tělu dostatek času na regeneraci mezi dvěma tréninky, zvyšuje se riziko případného zranění. To vás může nakonec připoutat ke křeslu/postelu i na několik týdnů, eliminuje tak návštěvy posilovny a omezí pohyb obecně. A to je všechno, jen ne dobrá zpráva pro vaše hubnutí.

Není nutné, aby týden sestával pouze z tréninků, nechte si čas i na odpočinek. Namísto kvantity preferujte raději kvalitu: využijte ten moment, kdy cvičíte naplno, protože vaše dřina nakonec přinese ovoce.

# 9: Protein má dveře otevřené!

Ale ne v neomezeném množství!

Protein je nezbytný pro organismus, takže je třeba věnovat zvýšenou pozornost správnému příjmu bílkovin. Kromě příliš nízkého příjmu není vhodný ani vysoký příjem, neboť si tak můžete zničit ledviny a snížit hustotu kostí.

Doporučená denní dávka je 0,8 g na kilogram tělesné hmotnosti. Je těžké se jím předávkovat, budete-li jej přijímat ze zdravých potravin, ale pozor je třeba dávat u bílkovinných prášků a jiných doplňků výživy.

Navíc, zbytečně budete pít spoustu proteinových koktejlů, nadměrné množství bílkovin ovlivňuje hubnutí jen v krátkodobém horizontu. Z dlouhodobého hlediska se od nich spíše tloustne, protože zdroje bílkovin mohou mít také vysoký kalorický obsah, který se ukládá jako tuk v těle.

# 10: Vybrali jste si nesprávnou dietu

Zbytečně tuto dietu doporučovala vaše oblíbená superstar, nemusí to automaticky znamenat, že se jedná o dobrou a účinnou dietu právě pro vás.

Pamatujte: žádná dieta nedělá zázraky. K dosažení výsledků budete muset na sobě pracovat a výsledky se nedostaví rychle; ale to je v pořádku, vždyť vždy trpíme pro hodnotné věci, protože stojí za to.

Co tedy dělat?

Pokud budete dávat pozor na těchto 10 faktorů, nemusíte se bát, že vaše dieta bude neúčinná.

Kategorie
Nejnovější příspěvky