Košík 0

Imunitní systém a biologické hodiny: o čem je vlastně řeč?

Posílení imunity
08.08.2022
695

Jak se má váš imunitní systém a k čemu vlastně slouží biologické hodiny? Vědci se naštěstí čím dál více zabývají zkoumáním denního biorytmu člověka. Tzv. cirkadiánní rytmus představuje hodinky těla, které opakují biologické procesy podle denního rytmu. Jedna z nejnovějších studií například v souvislosti s tímto tématem dospěla k důležitému zjištění; a právě ten bude tématem našeho článku. 

Většina z nás se mylně domnívá, že lidský organismus je během každodenního života organizován „ad hoc“, tedy bez jakýchkoli základních pravidel. Přitom příjem potravy, potřeba spánku, výkyvy a regulace tělesné teploty nebo třeba produkce hormonů či obnova buněk probíhá podle předem stanovené denní periodicity.

I naše tělo má hodiny, které ve svém vlastním systému - s přesností téměř srovnatelnou s atomovými hodinami - regulují naše fyziologické a duševní procesy. Na základě pozorování a výzkumů bylo zjištěno, že kromě myšlení, koncentrace a tolerance stresu na této regulaci závisí i naše nálada (v první polovině dne pracují silněji) a tomu se říká cirkadiánní rytmus.

„Dirigent“ fungování organismu

Není náhoda, že tomu mnozí věří: základní klíč k dobrému spánku se realizuje v průsečíku biologického, fyzického a sociálního, tedy společenského času.

Fyziologické procesy, které se periodicky opakují, jsou výsledkem evoluce a charakteristické jsou cykly, které se opakují nejen po dobu 24 hodin, ale i po větším časovém období (vzpomeňme například menstruaci). Cirkadiánní rytmy zahrnují 24-hodinové rytmy; ale stojí za to objasnit: tep a dýchání například ne, protože „pracují“ v 18hodinovém cyklu.

Role biologických hodin je důležitá nejen z důvodu pohodlí, komfortu a neovlivňuje výlučně pouze spánek: jejich úkolem je umožnit organismu připravit se a přizpůsobit se změnám a udržovat je v pravidelném rámci. Cirkadiánní rytmus je silně regulován vnějšími faktory (střídání světla a tmy) a centrum systému se nachází v hypotalamu.

Spánek představuje jednoduchý příklad (vždy usínáte a vstáváte ve stejné době a pokud mezi tím uplyne dostatek času, považujeme ho za zdravý), ale reguluje také činnost mozkových vln, produkci hormonů, metabolismus (!), trávení, regeneraci buněk či vnitřní teplotu.

Proto bylo tak důležité konečně zjistit, co přesně a jak ovlivňuje cirkadiánní rytmus a jaké důsledky má fungování tělesných hodin na náš život. A nový výzkum provedený na myších dal odpověď na jednu z konkrétních otázek.

Imunitní systém se řídí rytmem

Americko-kanadský společný výzkum dokázal, že imunitní systém nereaguje na hrozby v různých časech dne ve stejné míře. Jinými slovy, můžeme s jistotou říci, že tělesné hodiny mohou ovlivnit i samotnou imunitu.

Vědci už před zahájením studií věděli (jak jsme psali výše), že cirkadiánní rytmus ovlivňuje nespočet biologických procesů. Nebyli si však jisti (a neměli konkrétní důkazy), jaký vliv má na naši pohodu. Jinak řečeno: jak hluboce zasáhl do samotného celku; do celého systému.

Vzhledem k tomu, že cirkadiánní rytmus je životem nejen lidí, ale i savců, vědci z Douglas Mental Health University Institute a Université de Montreal považovali za samozřejmé použít myši k prozkoumání toho, jak rytmus ovlivňuje fungování imunitního systému. Takto zjistili, že CD8 T-imunitní buňka, která vystupuje proti různým infekcím a rakovinovým buňkám, funguje během dne s různou účinností a intenzitou.

Během procesu dokazování vědci nejprve rozdělili myši do dvou skupin; do první skupiny patřily ty, u kterých byl pomocí genetické modifikace vyřazen gen regulující cirkadiánní rytmus; u myší zařazených do druhé skupiny se naopak tohoto genu nedotkli.

Následně zvířatům obou skupin byla podána vakcína, která aktivovala imunitní systém. Jaké byly výsledky pozorování? Přesně to, co jsme popsali: u myší z druhé skupiny síla odpovědi CD8 T-buněk poskytovala kolísavý výkon (ale byla silnější během dne), zatímco u myší zařazených do první skupiny se účinnost imunitního systému snížila.

Současný výzkum se považuje za mimořádně významný z toho důvodu, že potvrdil předchozí domněnky a předpoklady. Nyní již existují důkazy, že účinnost našeho imunitního systému se mění na základě cirkadiánního rytmu. T-buňky jsou díky tomuto rytmu podstatně aktivnější v určitých časových úsecích dne.

Jak a kde lze tyto výsledky využít?

V užším slova smyslu je lze využít pro lepší pochopení fungování T-buněk (T-lymfocytů). Tato podskupina bílých krvinek má totiž zásadní roli při rozpoznávání a identifikaci různých bakterií a virů.

V širším smyslu takto získané a neustále se rozšiřující poznatky mohou ovlivnit i budoucnost vakcín a boje proti rakovině, a to pozitivním směrem.

Z článku vyplývají jednoznačné závěry podložené prací univerzitních vědců, ale co se samotné imunity týče, jejímu posílení můžeme pomoci i přírodní cestou, tedy konzumací UKKO Čajové směsi na posílení imunity. Díky obsahu různých léčivých rostlin poskytuje podporu organizmu před viry a infekcemi. A to ani zmínit nemusíme, že disponuje mimořádně lahodnou chutí.

Kategorie
Nejnovější příspěvky