Košík 0

Jak účinně a zdravě posílit imunitní systém?

Posílení imunity
02.08.2022
468

I přesto, že ho potřebujeme po celý rok, mnozí si převážně pouze na jaře a v podzimním období, tedy při příchodu a při rozloučení s teplým počasím, kladou otázku: "Jak si posílit imunitní systém?"

Imunitní systém představuje první, vlastně prvořadou obrannou linii organismu. Je životně důležitý, protože jeho absencí jsme vystaveni různým infekcím a z nich vyplývajícím komplikacím. Ne náhodou se trochou nadsázky přirovnává k rytíři oděnému v krunýři, který do poslední síly bojuje a chrání nás.

Tento komplexní a mimořádně složitý systém zasahuje do celého těla, jeho úkolem je hlavně „rozlišit přítele od nepřítele“. Tento systém se obecně stává silnějším až v dospělosti, protože do té doby je již imunita člověka náležitě rozvinuta; produkuje protilátky vůči předchozím infekcím, takže pokud se objeví stejný antigen, organismus okamžitě a rychleji dokáže jednat proti němu.

S podmínkou, že je dostatečně silný!

Proč slábne imunitní systém?

Nejjednodušší odpovědí je: díky špatnému životnímu stylu!

Tento faktor předestinuje to, na co musíme dávat pozor. Člověk 21. století totiž:

V jeho organismu se proto nahromadí toxické látky a touto přetížeností se po jisté době se už ani imunita nedokáže vypořádat. Nestačí, že se potýká se stále větším množstvím škodlivých účinků, ještě ho i necháme napospas.

Jaké příznaky má oslabená imunita?

Zesláblý imunitní systém disponuje osobitými, tedy typickými příznaky:

Kromě jmenovaných lze mezi příznaky zařadit i herpes a bradavice, protože infekce mají podstatně jednodušší práci, jelikož imunita nepracuje na 100%. Stejně je tomu iv případě akné, vlasových lupů, vypadávání vlasů. Ale například i zácpa může poukazovat na nedostatek enzymů a zásobování vitamíny.

Podpora imunitního systému je mimořádně důležitá, zejména pokud na sobě pozorujete minimálně tři z výše jmenovaných příznaků.

Jak posílit imunitní systém?

1. Dohlížejte na výživu: alfou dostatečně silného imunitního systému se ukrývá ve stravě bohaté na vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Konzumujte co nejvíce sezónní zeleniny a ovoce, také se vyhýbejte zpracovaným potravinám a v nich obsaženým rafinovaným cukrům a trans-tukům.

Nezapomínejte na správný poměr: organismus potřebuje kvalitní uhlohydráty, tuky a bílkoviny (v základním případě rozděleno v poměru 50-25-25%). Bílou mouku nahraďte celozrnnou, slunečnicový olej vyměňte za dýňový nebo olivový olej, případně sádlo. Namísto margarínu konzumujte máslo, na talíř si jako přílohu naložte zeleninu. Pokud bude vaše strava náležitě pestrá a bude obsahovat dostatečné množství ovoce a zeleniny, postaráte se zároveň io potřebné antioxidanty.

Také nezapomínejte: v případě konzumace příliš velkého množství sladkostí nebo mastných jídel, je i zatížení imunitního systému mimořádně velké. Už jen proto, že organismus musí vynaložit nemalé úsilí na jejich zpracování a trávení. Ne nadarmo se v posledních letech věnuje zvýšená pozornost detoxikaci organismu, protože po ní si organismus takříkajíc doslova vydechne. Tento proces se jinak obecně doporučuje hlavně na podzim a na jaře.

2. K sendviči, nebo k míchaná vejce si nakrájejte trochu česneku! Tato léčivá rostlina neboli koření představuje totiž jeden z nejúčinnějších posilovačů imunity. Dokáže osvěžit i tu nejnudnější snídani. Vyplatí se však nechat si tento gurmánský požitek na víkend a také ho vynechat, pokud se chystáte na rande…

…jsme však přesvědčeni, že toto víte i vy sami (když jinak ne, tak ze špatných zkušeností). Ne, česnek není lék (například v případě chřipky), ale koření s mimořádně posilujícím a prospěšným účinkem.

3. Postarejte se o doplnění tekutin (co se kvality i množství týká)! Za prvé: pijte hodně čaje a vody. Za druhé: vyhýbejte se syceným osvěžujícím nápojům. Z ovocných šťáv upřednostněte čerstvou, doma lisovanou verzi, k ochucení čaje použijte místo cukru přírodní dochucovadla.

Kromě Čajové směsi na posílení imunity doporučujeme například zelený čaj, lipový a heřmánkový čaj. O těchto je všeobecně známo, že posilují imunitní systém.

4. Vylučte syntetické, umělé přídatné látky! Vůbec je nepotřebujete.

5. Doplňte organismu vitamín D! Stále více lékařů se potýká s tím, kolik pacientů trpí nedostatkem tohoto důležitého vitamínu, hlavně během ročních období kdy je slunečních paprsků pomálu.

Organismus dokáže načerpat vitamín D již i po 30-60 minutách slunění, a ten hraje klíčovou roli při prevenci onemocnění. Vitamin ve skutečnosti představuje jakýsi předvitamin, nebo látku na způsob hormonu, za jehož přetvoření v organismu odpovídají játra (a ledviny). Doplnit jej lze i stravou: hlavní zdroj představují mléčné výrobky, ryby, vejce a játra. Nezapomínejte: bavíme se vitamínech rozpustných v tuku, proto se doporučuje užívat jej ve formě kapslí během jídla. Také v zájmu lepšího zužitkování.

6. Nezapomínejte na pohyb! A pravidelný pohyb není důležitý jen kvůli sezóně plavek. Ať už jde o každodenní procházku či rekreační běh, žádný problém. Podstatné je, abyste do svého života vnesli trochu dinamiky. Ještě lepší je, pokud máte energii na pravidelný sport (i když posilovna, nebo jóga). Důraz je kladen na to, že metabolismus zrychlený důsledkem pohybu a rovněž zrychlený krevní oběh v mnohém pomáhají při překonání nemocí.

7. Dopřejte si odpočinek a kvalitní spánek. Kvalita a kvantita spánku je životně důležitá, ostatně celá řada výzkumů potvrdilo, že poruchy spánku negativně ovlivňují fyzické a duševní zdraví. Bez dostatečného času na regeneraci nedokáže imunitní systém správně fungovat, tedy tak, jak to od něj očekáváme.

8. Postarejte se o zvládání stresu! Samotný stres nepředstavuje nebezpečí, pokud jej však nezvládáte, neléčíte, snadno se jím může stát. Zní to možná neuvěřitelně, ale jednou z nejlepších metod je výše zmíněný pohyb. Vyčerpávající, ale příjemný trénink dokonale odbourává stres.

Podle odborníků je rovněž důležitý i optimistický postoj a pozitivní myšlení. Psychologové tvrdí, že mentální stav může určovat ten fyzický, a osoby, které se k věci staví pozitivně, mohou být zároveň odolnější. Díky špatné, skleslé náladě imunitní systém může přepnout do tvz. sníženého módu, zatímco smích a dobrá nálada představují ve skutečnosti lék na mnoho problémů.

Jak a od čeho mít ale dobrou náladu?

Zdržujte se co nejvíce ve volné přírodě, kdy se jen dá, vydejte se někam na výlet. Čtěte knížku, poslouchejte hudbu - udělejte si čas pro sebe. Rozhýbejte své tělo, stanovte pevné hranice své práce.

9. Občas zajděte do sauny, protože náhlými změnami teplot můžete zvýšit kondici imunitního systému přirozeným způsobem. Navíc trochu „koupele“ osvěží i ducha.

10. Nejen v chřipkovém období si dejte pozor na hygienu! Umývejte si ruce během dne, kdy je to jen potřebné a možné. Zní to možná divně, ale právě ruce jsou tichými přenašeči patogenů.

Pokud dodržíte těchto 10 tipů, už jste udělali hodně pro to, aby byl váš imunitní systém dostatečně silný a připravený na nástrahy spojené změnami ročních období.

Kategorie
Nejnovější příspěvky