Košík 0

Za reflux se není třeba stydět

Vše o refluxu
27.07.2022
2356

Abychom to napsali zjednodušeně a srozumitelně: reflux představuje složité onemocnění – stav, při kterém obsah kyselinového žaludku nepostupuje předem určeným „správným“ směrem (čili do zažívacího traktu), ale zpátky do jícnu. Doprovází ho pálivý pocit v jícnu, v krajních případech se tento obsah dostane až do ústní dutiny a zanechá po sobě nepříjemnou, kyselou pachuť.

Tato komplexní nemoc představuje zprvu jen velmi nepříjemný stav. V pokročilém stadiu však může již způsobit abnormální, čili chorobné změny na postižených orgánech a chronický zánět jejich sliznice.

Samotný reflux jako jev ještě není nemoc: běžně se iu zdravých osob stává, že obsah žaludku z neznámého důvodu jednoduše „nechce poslouchat“. Stává se tak hlavně tehdy, dopřejeme-li si vydatná, těžká jídla, nebo konzumujeme alkohol ve větším množství. Na seznamu příčin ovšem figuruje i příliš těsné oblečení, které se jinak těší velké oblibě. O refluxu, jako skutečné nemoci mluvíme teprve tehdy, pokud se tyto nepříjemné problémy vyskytují pravidelně.

Jak často se vyskytuje reflux?

Podle dostupných průzkumů, které byly zveřejněny, pociťuje každý druhý čech pálení žáhy a žaludku, ať už pravidelně nebo nepravidelně. Podle jiných údajů má zkušenosti s příznaky refluxu 20-40 % dotázaných respondentů.

O výskytu máme zatím jen odhadované údaje – faktem však zůstává, že počet nemocných v celosvětovém měřítku rok od roku roste.

Proč vzniká?

Vyjmenujme si ty nejhlavnější příčiny:

Shrneme-li to, příčinou refluxu může být obecně moderní životospráva (nepravidelné stravování, obezita, příliš mnoho léků, málo pohybu, atd.). Na obranu těch, kdo preferují zdravý styl, můžeme klidně prohlásit, že kromě výše jmenovaných příčin existují i takové, které s životním stylem nemají nic společného. Jedná se o důsledky jiných onemocnění a stavů. 

Příznaky refluxu:

Příznaků onemocnění je několik, některé jsou nám důvěrně známé, o některých jsme ani netušili. Vyjmenujme si tedy ty nejčastější:

Oplatí sa nebrať to na ľahkú váhu, pretože možné komplikácie refluxu sú nasledovné:

V dnešní době již existují možnosti léčby refluxu, o těch si však povíme v dalším článku.

Je reflux onemocnění za které je třeba se stydět?

Prozradíme vám, proč máme jen odhadované údaje o počtu lidí trpících refluxem! Inu proto, že většina postižených se za reflux jednoduše stydí. Stydí se za to, že si občas nechtěně říhnou. Neodváží promluvit ve společnosti, protože se bojí, že už mají zápach z úst typický pro reflux. Bojí se usmívat, protože kyselinový obsah jim rozleptal povrch zubů.

Jasné, že nebudou chtít někomu mluvit o svých žaludečních problémech, nebudou žádat pomoc…

Pravdou však je, že za tuto nemoc bychom se nikdy neměli stydět.
Reflux není trapný. Trapné je, pokud proti němu nepodniknete nic.

Řešení v jisté míře představuje i UKKO Čajová směs na reflux.

Všechny články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky