Košík 0

Reflux a bezlepková strava - opravdu to pomáhá?

Vše o refluxu
02.08.2022
954

Může reflux a bezlepková strava spolu nějakým způsobem souviset? I přesto, že lepek není přímým spouštěčem refluxu (angl. GERD), existují výzkumy, které tvrdí, že bezlepková strava může pomoci zmírnit nepříjemné příznaky vyvolané tímto onemocněním. Otázka není jednoduchá, proto jsme se ji pokusili důkladně prověřit.

Správný životní styl, zejména správná strava, hraje při léčbě refluxu klíčovou roli a dnes si již uvědomujeme, že vyloučení určitých potravin na každodenní bázi může být účinné při prevenci rozvoje symptomů GERD.

Existuje souvislost mezi refluxem a citlivostí na lepek?

Při otázce souvislosti refluxu a lepku se kolem roku 2010 objevilo několik studií, které naznačovaly, že řešením problému s GERD může být bezlepková strava. Například jedna italská studie (ještě v roce 2009) zjistila, že pacienti s refluxem, kteří byli citliví na lepek a dodržovali proto bezlepkovou dietu, lépe reagovali na léky proti refluxu.

Vědci se domnívali, že u pacientů dodržujících bezlepkovou dietu se opakované problémy spojené s refluxem projevily v menším množství, než u těch, kteří tuto dietu nedodržovali. Čím to může být?

Ačkoli některé zdroje tvrdí, že celiakie (známá jako citlivost na lepek) a refluxní choroba vyvolávají podobné příznaky, může to být jen částečně pravda. Mnozí odborníci v souvislost mezi refluxem a intolerancí na lepek nevěří. Tvrdí, že příznaky, které zažívají osoby citlivé na lepek v jícnu, mohou být důsledkem postiženého trávicího systému.

My máme také praktické zkušenosti s tím, že někdo zbytečně dodržoval bezlepkovou dietu, příznaky refluxu, tedy GERD se nezlepšily.

Faktory vyvolávající reflux

Příčinou refluxní choroby je, že dolní svěrač jícnu se nezavírá dobře, což umožňuje, aby se obsah žaludku vrátil do jícnu (nebo ještě výše). Tento problém se může vyskytnout sám o sobě (tehdy mluvíme o jednoduchém refluxu, který už téměř všichni zažili), ale pokud se stane trvalým, jedná se již o onemocnění.

Faktory způsobující celiakii

Celiakie představuje dědičné autoimunitní onemocnění, jehož podstatou je, že tělo neumí zpracovat lepek přijímaný v potravě. Ten následně působí na tenkou střevní sliznici, na což imunitní systém reaguje vytvářením protilátek.

Reakce může vést ke vzniku gastrointestinálních obtíží a jiných poškození (imunitní proces způsobuje odumření povrchových buněk).

Nejčastější příznaky refluxu jsou:

Nejčastější příznaky celiakie jsou:

Je zřejmé, že ačkoli se některé příznaky překrývají, nemůžeme říci, že jsou velmi podobné.

Takže, měli byste se vyhnout lepku?

Neexistuje žádné oficiální stanovisko, existuje však důkaz, že konzumace lepku může být jedním z podnětů, který způsobí reflux. V takových případech se může stav dotyčné osoby v důsledku správné výživy skutečně mírně zlepšit. Určitě tedy neuškodí, pokud při přetrvávajících příznacích refluxu vyzkoušíte bezlepkovou dietu po dobu 5 až 6 týdnů, ale dbejte na jeden důležitý detail! Některé bezlepkové výrobky disponují vyšším obsahem kalorií (a sacharidů), proto si při koupi a konzumaci těchto potravin všímejte i těchto informací na etiketě výrobku.

Obecně však platí: bezlepkovou dietu by měl dodržovat ten, kdo citlivost na lepek má. Ostatní stačí, aby věnovaly pozornost některým důležitým pravidlům.

Vězte, co můžete a co nemůžete při refluxu jíst! Pokud to jíst můžete, důkladně jídlo žvýkejte.

Konzumujte celozrnné pečivo. Tak, jak jsme již psali v našem dalším článku o bezpečných jídlech, doporučujeme konzumovat raději vícezrnný chléb než bílý. Dalším bezpečným jídlem pro osoby trpící tímto onemocněním je i většina přírodních obilovinových vloček, jakož i rýže a quinoa. Vyvarujte se však konzumaci pizzy, hamburgerů, těstovin s kremovým či rajčatovým pestem.

I v případě refluxu platí, že vyléčení (nebo zlepšení, bezpříznakovost) nepůjde bez vaší aktivní snahy. Zjistěte, jaké řešení je pro vás to nejlepší a podnikněte potřebné kroky!

Nespoléhejte se (jen!) na léky, protože je to váš život, vaše zdraví!

Další články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky