Košík 0

Recepty na 3 zdravé (nejen) podzimní smoothie

Zdravé recepty
05.08.2022
697

Léto pomalu končí, přicházejí chladnější měsíce, ale organismus i v tomto období potřebuje přísun vitamínů a minerálních látek, aby mohl zdravě fungovat. Nechte se unést příchutěmi podzimu a připravte si zdravé a lahodné podzimní smoothie plné energie, výživných látek.

Posbírali jsme pro vás na začátek tři recepty, abyste dostali chuť a motivaci k jejich přípravě nejen na podzim, ale třeba i po celý rok.

1. Dýňovo-jablečný zázrak

Nikdy by ani nenapadlo, že dýně na pečení a jablko mohou tvořit fantastickou kombinaci pro smoothie, že? A přitom je to pravda. Navíc obě disponují bohatým obsahem vitamínů, takže dokonale nastartují den. Nápoj z nich připravený je tedy vhodný k snídani, protože dlouhodobě dodává energii.

Dýně na pečení má vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu A, hořčíku a antioxidantů. Co se jablka týče, každý zná anglické přísloví „Jedno jablko denně nahradí lékaře“. A to hlavně díky obsahu vitamínů, vápníku, hořčíku, draslíku a pektinům. V Čechách se zkonzumuje v průměru 25 kg jablek ročně na osobu, to znamená, že toto ovoce je zatím na předním místě v žebříčku oblíbených ovocí.

Přísady:

(pozn.: směle experimentujte, protože ne každému může vyhovovat v receptu uvedený poměr)

Postup přípravy:

Velmi snadný! Všechny přísady vložte do mixéru a mixujte přibližně 30 sekund. Výsledkem má být hladká a jemná textura. Hotové smoothie můžete konzumovat okamžitě.

Několik drobných rad, než se do přípravy pustíte:

Pokud chcete, můžete namísto jablka použít i hrušku. Malá změna, velký požitek.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte dvě dávky. Jedna dávka obsahuje přibližně 200 kalorií a 30-35 g uhlohydrátů; kromě toho je bohatá také na vlákniny, bílkoviny a sodík.

Dýňovo-jablečný zázrak smoothie

2. Podzimní zelený koktejl

Mimořádně lahodná superzdravý nápoj jemně zelenkavé barvy. Jeho příprava nezabere více než 5 minut. Navíc se jedná o vynikající způsob jak nastartovat svůj den. Je ideálním řešením hlavně v pondělní rána, kdy je síly a nálady ještě pomálu, motivace je však nutná.

Přísady:

Postup přípravy:

Kešu oříšky a mandle namočte do vody na 8-24 hodin. Následně je z vody vyjměte, opláchněte a nechte sušit. Usušené plody zalijte 1 l vody a mixujte, dokud mléko nebude mít hladkou konzistenci. Budete potřebovat asi 3 minuty. Hotové mléko důkladně sceďte pomocí speciálního sáčku na cedění.

Takto připravené domácí mléko přidejte spolu s ostatními přísadami do mixéru a důkladně zpracujte. Výsledný nápoj musí mít hladkou, krémovou konzistenci.

Přejeme vám ke konzumaci pevné zdraví!

Podzimní zelený koktejl

3. Protizánětlivý koktejl z borůvek

Na závěr jsme si nechali ten nejjednodušší recept, který si oblíbí určitě nejeden z vás. S konzumací však zacházejte opatrně, protože obsahuje nějaké kalorie.

Přísady:

Postup přípravy:

Domácí ořechové mléko: Namočte 100 g ořechů do malého množství vody (postup jako v receptu č. 2), 8-12 hodin nechte stát. Následně je z vody vyjměte, opláchněte a nechte sušit. Usušené ořechy rozmixujte v 1 l vody a důkladně sceďte pomocí speciálního sáčku na cedění.

Domácí ořechové mléko mixujte spolu s ostatními přísadami, dokud nedostanete hladkou a krémovou konzistenci.

Protizánětlivý koktejl z borůvek

Připravené smoothie konzumujte ještě čerstvé, neboť tak je to to pravé.

Pokud jste recepty vyzkoušeli, dejte nám vědět, který vám chutnal nejvíc!

Pevně věříme, že všechny!

Kategorie
Nejnovější příspěvky