Košík 0

Recept na osvěžující chladivý čaj

Zdravé recepty
01.08.2022
499

Hrnek čerstvě uvařeného horkého čaje umí být velmi přitažlivý v zimě, člověk se neumí dočkat, až mu horký nápoj prohřeje celé tělo i duši. Je ovšem zcela pochopitelné, pokud naopak v horkém letním počasí zatoužíme osvěžujícím zážitku, který nabízí lahodný chladivý čaj.

Hubnout ale třeba iv létě, no a reflux a menopauza se také neprojevují pouze v zimě. Maminky a miminka také potřebují podporu kojení iv létě. Právě proto bychom se chtěli podělit o jednoduchý a rychlý recept na ledový čaj, abyste se ani v létě nemuseli vzdát blahodárných účinků Ukko čajových směsí.

Příprava

V první řadě budete potřebovat pořádnou dávku ledu, takže nejprve si připravte v mrazničce obvyklým způsobem led, ze kterého následně použijete 10-20 kostek do džbánu o objemu 1-1,5 litru.

Výhodou tohoto receptu je, že příprava netrvá déle, než obyčejně. Můžete si jej vychutnat okamžitě a přesto neporušíte ani jedno ze základních pravidel přípravy bylinkových čajů. Takže čaj budete louhovat stejným způsobem ve vodě, která má 80-90 stupňů, po dobu 10-15 minut. Tak se zajistí, že se z čaje uvolní potřebné, ve vodě rozpustné vitamíny, minerální látky a stopové prvky, jakož i aroma a esenciální oleje.

Připravte si svůj čaj!

Dejte vařit vodu obvyklým způsobem a po sevření ji nechte pár minut chladnout, aby bylo dosaženo teploty 80 stupňů. Vodu vychlazenou na správnou teplotu nalijte do džbánu, ale pozor! Nyní následuje finta….

Jednoduše udělejte, to, že na louhování obvyklého množství čaje použijete o něco méně horké vody, než když si připravujete čaj běžně. Příklad: chcete-li 1 litr čaje, použijte 8 dcl vody, chcete-li 1,5 litru čaje, použijte 1,2 litru vody.

Do filtru nebo sítka přidejte 2 nebo 3 čajové lžičky směsi UKKO, vložte jej do vody, následně nechte louhovat 10-15 minut. Po uplynutí této doby sítko vyjměte.

Vykouzlete z horkého čaje ledový!

Takže máme horký čaj, což je vlastně koncentrát, vždyť jste použili mnohem méně vody, než obvykle. Čaj má ještě vždy alespoň 60-70 stupňů, takže je třeba ho zchladit. Samozřejmě, do chladničky jej vložit nemůžete. Je třeba jej tedy zchladit na teplotu vhodnou ke konzumaci a abyste jej mohli dát do chladničky.

Od této chvíle to ale už bude jednoduché. Třeba pouze doplnit chybějící množství vody pomocí ledových kostek. Do čaje přidejte tolik ledu, abyste dostali požadované množství 1-1,5 litru. To představuje přibližně 10-20 kostek ledu, v závislosti na množství čaje a velikosti kostek. Nejsme borci ve fyzice, ale ze zkušeností už víme, že lépe se ochladí čaj, přidáme-li najednou větší množství ledu, než když ho přidáváme po kostkách.

Následně už jen promícháte hotový nápoj, kostky ledu rychle roztaje a nápoj se zchladil přibližně na pokojovou teplotu.

První sklenici ledového čaje dostanete tak, že do nápoje přidáte 2-3 kostky ledu ještě a lístečky čerstvé máty. V tom okamžiku si už můžete vychutnávat osvěžující, zároveň však chladivý a zdravý UKKO čaj z léčivých rostlin. Než si pochutnáváte na první sklenici, džbán se zbytkem nápoje můžete již vložit do chladničky. Následující dávka lahodného čaje už bude mít tak tu správnou teplotu.

S touto jednoduchou metodou můžete připravit ledový čaj za stejnou dobu, jako horký, tak že si udrží všechny hodnoty. Kromě toho jsou UKKO čajové směsi chutné i studené, dokonce někomu chutnají takhle více.

Jelikož čaj připravený jako ledový se dobře pije, je důležité zmínit doporučenou denní dávku. Ani v létě z něj víc nepijte, než je doporučeno, vždyť se jedná o bylinný čaj.

Tip: Pokud do hotového čaje přidáte několik kapek citrónu nebo limetky, zabráníte tím ztmavnutí čaje (je to přirozený proces oxidace a citrusy obsahují antioxidanty)

Přejeme příjemné, chladivé osvěžení čajem!

Kategorie
Nejnovější příspěvky