Košík 0

4 jednoduché tipy, pokud vás trápí prostata

Prostata
04.08.2022
1101

Chcete slyšet název hororového příběhu sestávajícího ze dvou slov? Prostata…problémy.

Co je prostata?

Pokud bychom oslovili 10 mužů, jestli vědí co je vlastně prostata a zda by chtěli vysvětlení o tom, k čemu slouží tento pohlavní orgán, asi by jen kroutili hlavou.

"Samozřejmě, že vím!" - tato odpověď neukrývá naoko projevující se pýchu, ale odmítavý postoj vyvěrající z pocitu studu. Ve skutečnosti totiž jen malé procento mužského pokolení zná odpověď na tuto otázku.

Prostata je vlastně žláza nacházející se pod močovým měchýřem, obepínající močovod na délce přibližně 3 centimetry. Jakou má tento orgán velikost? Jedná se o velikost přibližně ořechu, nebo kaštanu, ale vlivem pohlavních hormonů neustále roste. Přibližně do věku 70 let u mužů naroste do velikosti citrónu. Určitě máte doma jeden citron, uchopte jej do ruky a sami uvidíte, jaký je to rozdíl oproti například kaštanu. Zvětšení prostaty je v normálním případě výsledkem hormonálních změn nebo věku, to však neznamená, že nemusíme dělat nic proti případným komplikacím nebo malignímu zvětšení.  

Hlavní funkcí prostaty je produkce prostatického sekretu, který je tekutinou bohatou na bílkoviny a minerální látky a představuje 25% ejakulátu. Tento orgán kromě toho reguluje proudění moči, resp. její stažení zpomaluje a zastavuje tento proud.

Co se stane, je-li prostata zvětšená? Zvětšení orgánu má negativní vliv na kvalitu života, protože tehdy tlačí na horní úsek močovodu a snižuje jeho průchodnost. Tehdy mohou muži pozorovat problémy při močení, jako například přerušovaný proud moči – někdy doprovázený bolestí, což je nanejvýš nepříjemný pocit.

Podívejme se na to, co lze dělat proti těmto příznakům

#1. Pijte co nejvíce vody (nebo čaje

Nezmiňujeme to poprvé, ale ani naposledy: dostatečný příjem tekutin je nezbytný pro správné fungování organismu. Více než 50% vašeho těla tvoří voda; to zajišťuje správné složení krve a krevní oběh, kromě toho hraje roli při činnosti kloubů a vyplavení odpadních látek; také pomáhá udržovat rovnoměrnou vnitřní teplotu.

Organismus člověka potřebuje očekávaný příjem a výdej tekutin, bez toho totiž ztrácí hodnotné živiny, snižuje se celkový výkon. Dehydratace je doprovázena bolestmi hlavy a únavou, v dlouhodobém horizontu může mít ve vážnějších případech i smrtelné následky.

Denně je potřeba vypít alespoň 2,5-3 litry tekutin (10 kg tělesné hmotnosti 4 dcl) a naprostá většina tohoto množství by měla být čistá voda (75-80%). Dovolený a také doporučený je čaj, ale na seznamu zakázaných najdete například kávu, alkohol a mimořádně oblíbené slazené nápoje.

Správný příjem tekutin je v případě problémů s prostatou důležitý i z toho důvodu, že více než polovinu tohoto množství vyloučíme během dne prostřednictvím moči. Výsledkem zvýšeného množství přijatých tekutin je to, že se moč může vyloučit větším tlakem, silnějším proudem, takže se i močový měchýř umí dostatečně vyprázdnit.

Konzumace Čajové směsi na prostatu je účinná nejen z důvodu, že její složky zabraňují přemnožení patogenů způsobujících zánět prostaty, ale i proto, že díky lahodnému čaji můžete vnést změnu do příjmu tekutin během dne. Zvýšeným množstvím moči můžete zase udržovat čistotu močových cest a ledvin, takže nemusíte mít obavy z přemnožení patogenů přítomných ve stagnující moči.

složky zabraňují přemnožení patogenů způsobujících zánět prostaty

#2. Hýbejte se pravidelně

Opět rady, které mají svou důležitost nejen v souvislosti s problémy s prostatou, ale platí pro všechny životní situace. Pravidelný pohyb je jedním ze základů zdravého životního stylu.

Zejména pokud vykonáváte sedavou práci nebo práci s minimálním nebo malým vynaložením fyzické námahy. V takových případech určitě zařaďte do denního režimu každé 1-2 hodiny 10-15 minutovou procházku nebo strečink. Je to totiž mimořádně dobré pro krevní oběh; a dobrý krevní oběh je samozřejmě důležitý pro udržení zdravé prostaty.

Kromě toho se alespoň 3x týdně věnujte delšímu, komplexnějšímu cvičení (říkáme tomu trénink). Některým činnostem se vyhýbejte, nebo je provádějte jen s vhodným náčiním. Máme na mysli jízdu na kole, která z dlouhodobého hlediska není pro prostatu dobrá, protože sedlo vyvíjí tlak ne zrovna na nejlepším místě; do této kategorie lze kromě toho zařadit i kajak a kanoistiku kvůli dlouhodobému sezení.

Pravidelný pohyb

#3. Dbejte na častý a zodpovědný sex

Možná si myslíte, že to není třeba dvakrát říkat, ale bohužel jedním z důsledků problémů s prostatou je právě pokles sexuálního apetitu, který tomu brání. Právě proto si mnozí spojují toto onemocnění s pocitem studu, a i proto nevyhledají lékaře včas se svými obtížemi. Nanejvýš tehdy, když už je pozdě.

Měli byste vědět, že sekret produkovaný prostatou se vylučuje ejakulací a neustále se znovu tvoří. Pokud se podaří tento sekret pravidelně (3-4x týdně) vyprazdňovat, obtížněji se množí patogeny v prostatě a tím se snižuje riziko vzniku vážnějšího problému.

Ne náhodou neustále upozorňujeme na důležitost zodpovědného sexuálního života; a zodpovědná část je podtržena proto, že jednou z komplikací sexuálně přenosných patogenů může být dlouhotrvající prostatitida, tedy zánět prostaty. Tyto patogeny se mohou snáze usadit v houbovité struktuře prostaty a způsobit tam nejen zánět, ale je velmi obtížné dostat je odtamtud. I proto říkáme, že je vhodné se chránit (ne v případě stálého partnera, ale například i v mladším věku, kdy člověk může tyto infekce chytit stejně).

Dámy, pokud náhodou čtete tento článek (neboť například máte obavy o zdraví svého partnera), tak byste měli vědět, že můžete být přenašečem i vy, a přestože nemáte příznaky, můžete přenést patogeny na svého partnera.

#4. Dohlížejte na pravidelné vyšetření prostaty

A zapomeňte na přesvědčení, že je to trapné a nepotřebné.

Na jedné straně dávat pozor na své zdraví není trapné! Na druhé straně včas diagnostikované změny lze téměř úplně a bez vážnějších následků léčit. Nebezpečí představují vždy problémy, které byly odhaleny a léčeny pozdě.

Z tohoto důvodu byste měli každoročně absolvovat preventivní vyšetření, a to od dovršení věku 40 let. Prostřednictvím fyzického vyšetření lze včas odhalit vážné změny na prostatě.

A tím jsme se dostali na konec našeho neformálního seznamu: začněte s dodržováním těchto 4 tipů a už tím můžete udělat hodně pro své zdraví. Také doporučujeme konzumaci Čajové směsi na prostatu, kterou po objednání obdržíte v diskrétním balení a která, přestože se nejedná o lék, účinně pomáhá zmírnit nepříjemné příznaky.

Kategorie
Nejnovější příspěvky