Košík 0

Co má společného léčba refluxu a žvýkání?

Vše o refluxu
27.07.2022
1173

Trávení nezačíná v žaludku, ale v ústech.

Kdo by si byl pomyslel, že léčba refluxu zahrnuje i tak obyčejnou věc, jako je žvýkání. Mnozí ani netuší, ale samotný proces trávení začíná už v ústech. Zde přítomných 7 různých enzymů začíná uvolňovat z jídla uhlohydráty a jiné látky. Například z toho důvodu bude mít chléb sladší chuť, pokud ho žvýkáme dlouho.

Kromě toho je zde i další pozitivní příčina ve prospěch žvýkání: jídlo bude dobře navlhčené což usnadňuje jeho polykání.

Bez správného žvýkání se v podstatě zpomalí kompletní proces trávení. Sem lze zařadit trávení, peristaltiku (pohyb střev), ale také metabolismus. Je to z důvodu, že pro uvolnění živin z přijaté potravy je třeba věru jídlo dobře rozemlít. Čím menší kousky jídla se dostanou do žaludku, tím větším povrchem se stýkají s trávicími enzymy. Zjednodušeně: usnadníme si tak trávení.

Jak to všechno souvisí s dobrým trávením?

Během žvýkání se z ústní dutiny vysílají signály do spodních částí trávicího traktu. Čím důkladněji žvýkáme, tím lépe se dokáže organismus na jídlo připravit (ve střevech se produkují enzymy vhodné pro dané jídlo).

Správným žvýkáním se budou v žaludku tvořit správné enzymy a správné množství žaludeční kyseliny – a to představuje při pálení žáhy neboli refluxu klíčový faktor. Vždyť přebytečné množství žaludeční kyseliny neustále tlačí na svěrač žaludku. Čili důkladným žvýkáním můžete svěrač žaludku ulehčit od nepříjemného tlaku.

Kolikrát je dobré jídlo rozžvýkat?

Ideální je každé sousto požvýkat 32krát. Není to náš výmysl, jedná se o ověřené výzkumy.

V podstatě při jídle nikam nespěcháme, je to tak? V tom případě by tato podmínka neměla způsobit vážnější problém. Proč bychom nemohli v rámci konzumace oblíbených a lahodných jídel pomáhat tak důležité věci, jako je léčba refluxu?

Vyzkoušejte to: od nynějška každé jedno sousto žvýkáte 32krát. Zpočátku bude možná obtížné u každého soustu počítat. Věřte mi, po krátké době si už zvyknete, stane se to pro vás zvykem ai podvědomě budete žvýkat správně (říkáme to z vlastní zkušenosti).

Samotné žvýkání však není jediným jednoduchým způsobem ke zmírnění příznaků. Pomoc nabízí i samotná příroda, a to ve formě Čajové směsi na reflux. Nejedná se o lék, ale o pomoc ve formě optimalizace tvorby žaludeční kyseliny, vytvoření ochranné vrstvy na sliznici jícnu, čímž v podstatě ochrání podrážděný jícen od možných infekcí.

Takže pusťme se do správného žvýkání, popíjení lahodného čaje a užívání si pohodových chvil!

Všechny články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Kategorie
Nejnovější příspěvky