Košík 0

8 stravovacích tipů pro zdolání refluxu

Vše o refluxu
31.07.2022
1961

Každý, kdo se už alespoň jednou setkal s refluxem ví, jaké nepříjemné příznaky a stavy jej doprovázejí. Dnes už víme, že i správnou stravou lze tyto stavy zmírnit a předcházet jim. My vám přinášíme 8 stravovacích tipů pro zdolání refluxu. Přečtěte si následující řádky plné rad a tipů, které nepocházejí jen z naší hlavy, ale jsou výsledkem mnoha zkušeností a výzkumů.

  1. Denně 4-5 porcí jídla! Jezte podle možnosti vždy ve stejnou dobu, aby si trávicí systém zvykl, kdy má „pracovat“! Dodržujte malé porce, protože méně zatěžují žaludek.
  2. Pijte hodně tekutin (ředí žaludeční kyselinu). Dbejte na to, abyste nepili slazené nebo sycené minerálky či nápoje, které ještě zhoršují reflux. Nesycená filtrovaná voda nebo čaj UKKO Reflux nejen zmírňují příznaky, ale jsou také chutné.
  3. Jezte jídla s vysokým obsahem vláknin – díky vlákninám se jídlo pomaleji vyprazdňuje ze žaludku, takže déle váže kyselinu.
  4. Namísto klasické jíšky použijte light verzi! (se zakysanou smetanou, kefírem).
  5. Pro zjemnění textury některých jídel použijte vaječné bílky nebo namočenou housku.
  6. Duste místo smažení.
  7. Těsně po jídle si nelíhejte a vyhýbejte se zvedání těžkých předmětů. Pokud si lehnete, kvůli vodorovné poloze jídlo začne tlačit na citlivé vyústění jícnu. Při zvedání se napnou i břišní svaly a tlačí tím na žaludek. Je to škodlivé nejen při refluxu, ale také pro každého, kdo má zdravý žaludek.
  8. Zvýšená tvorba slin je příznivá. Dosáhnete ji žvýkáním žvýkačky (dbejte na to, aby byla bez cukru, bez máty či mentolu).

Existují však také jídla, potraviny, které dokáží zmírnit již aktuální symptomy. Není jich mnoho, ale ve většině případů je najdeme běžně v každé domácnosti.

Vysloveně vhodná jídla a nápoje (zmírňující příznaky):

2 Extra dobré tipy:

 

1. Mějte u sebe vždy něco, z čeho když sníte kousek, hned si optimalizujete přebytečnou žaludeční kyselinu. Úžasným řešením pro to je extrudované jáhly nebo bulgur (dbejte na to, aby to byly neslazené, přírodní produkty).

2. K snídani je výbornou volbou ovesná kaše. Toto jídlo je jako stvořené pro ty, kteří trpí refluxem. Ovesná kaše pouští sliz, který obaluje sliznici a chrání ji před vracející se žaludeční kyselinou (neleptá tak jícen).

UKKO Čajová směs na reflux pomáhá zmírnit nepříjemné pálení žáhy, proto by měl být součástí upravené stravy.

Všechny články zabývající se problematikou refluxu si můžete přečíst zde.

Nakonec jeho složky také obalují jícen vrstvou slizu, takže zmírňují tím tvorbu žaludeční kyseliny, tedy zmírňují nepříjemné pálení v jícnu.

Každý jeden hlt zmírňuje příznaky refluxu. Nejlepší na celém je to, že toho všeho lze dosáhnout přírodními složkami a zdravě – čaj obsahuje výlučně léčivé rostliny: květiny z bílého akátu, jitrocel kopinatý, chutná skořice, malinové listy proti křečím a řepa příznivá pro játra.

Podrobnější informace o čaji UKKO Reflux si můžete přečíst na stránce (přečtěte si, přesně jaké složky pomáhají při trávení).

Kategorie
Nejnovější příspěvky